PLAYSTATION VR2

 

Doncs sí companys, m’he fallat a mi mateix i he caigut a la temptació... Tenia la convicció d’acabar la meva col·lecció de videojocs amb una consola magnífica anomenada Playstation 4, però al final he sucumbit al costat fosc de la força... Si us sóc del tot sincer, he adquirit la Playstation 5 amb el pretext de la realitat virtual, ja que com a consola de jocs “normals” no em crida gens l’atenció. 

 

El fet és que, després de donar-hi moltes voltes, ja tinc a casa l'VR2 i em veig en cor de fer-vos una primera valoració al respecte.

Com sabreu, jo vaig ser un d’aquells usuaris que es van llençar a la realitat virtual de SONY amb els ulls tancats... Tenia tantes ganes de poder experimentar els videojocs en 360º que vaig caure de quatre grapes en la mala política i enganys de la companyia japonesa. Ja ho he explicat mil vegades en altres documents, però després de gastar-me una fortuna en consoles (primer versió normal, després PRO) i en jocs massa absurds, posseeixo una col·lecció d’uns vint jocs que justifiquen, amb escreix, tots els mals moments viscuts amb l’VR original.

  

 

El casc tenia les seves limitacions pel que fa a resolució i el sistema de joc pecava d'un control primitiu i fins a cert punt absurd. No obstant això, hi ha jocs increïbles que justifiquen, encara a dia d'avui, la seva adquisició. També cal recordar que no tothom respon igual a la realitat virtual i al fet de jugar amb el cap dins un visor, però si us crida l’atenció aquest sistema de joc, i disposeu d’una PS4 PRO, no dubteu ni un moment. 

 

 

Si ens centrem ara en l’VR2, us diré que, òbviament, els anys l l’experiència de SONY en la realitat virtual es nota en cada detall. Encara no s’ha aconseguit fer el casc totalment lliure de cables, ja que continua unit a la consola per mitja d’un sol cable (molt finet i discret) amb connector USB C, però la seva versatilitat i, sobretot, el control ha millorat moltíssim. 

 

Comencem per la part negativa de tot plegat: el preu...

 

Si no disposem d’una consola PS5, hem de comptar que tot plegat ens pot sortir per uns 1200 euros (com a mínim), però també és cert que si ho agafem de segona mà ens podem estalviar força diners. Deixant a la valoració de la consola per una altre ocasió, us diré que el casc de realitat virtual es veu molt ben construït.

 

 

Seguint l’estètica de l’original, el visor es posa amb la mateixa facilitat. Pesa un xic menys que el primer i resulta francament còmode. Per ajustar-lo comptem amb la diadema al front, la distància longitudinal del propi visror i l’afegit d’una rodeta que ens permet separar o ajuntar les òptiques (en sentit horitzontal) per millorar l'alineació amb els nostres ulls. També porta els auriculars integrats d’una manera molt subtil (a la part del darrera) que es poden treure si preferim (totalment recomanat) jugar amb orelleres.

 

 

La connexió amb la consola, com ja us he dit, s’aconsegueix mitjançant un sol cable. La veritat és que al ser molt més finet que el del VR1, quasi no molesta i si el tenim penjat del sostre, ens permetrà jugar, mitjançant la tècnica de la cadira giratòria, en 360 graus sense embolicar-se ni molestar.

 

A part d’aquests dos conceptes compartits, la resta d’atributs de VR2 milloren tot el vist fins ara.

 

ELS GRÀFICS: 

 

La veritat és que m’imaginava més millora. Tenia ganes de veure 4K real (tal i com el veiem a les pantalles planes) i la veritat és que a través del visor tot es veu una miqueta difuminat. No vull que us emporteu una mala opinió, ja que han millorat moltíssim respecte VR1, però si que és cert que n’esperava una miqueta més. No obstant això, la realitat és que la qualitat gràfica que ens permet la PS5, la quantitat de detalls i efectes visuals i la òptima resolució mostrada en les pantalles OLED del casc fan que l’experiència gràfica sigui molt gratificant. MOLT correcte, però sense arribar, encara, a la perfecció. 

 

 

Si filem molt prim en l’apartat gràfic us comentaré que m’ha decebut una miqueta la gestió que fa el visor de la resolució de la imatge. No obstant això, també he pogut comprovar que aquest efecte (certament molest) disminueix molt en els jocs amb seguiment de retina.

 

Els que proveu la realitat virtual per primer cop ho trobareu normal, però pels que venim d’altes sistemes o fins i tot de l’VR original és un xic molest. Us intentaré explicar l’efecte el més fidedigne possible perquè o entengueu millor:

 

La imatge es veu molt bé amb els ulls centrats, però es difumina si els movem cap als extrems. Tant és així que per llegir textos pot resultar molest i tot. Això és nota perfectament al menú de la consola i a primeres sembla que no és normal (de fet, no ho hauria de ser amb la potencia de VR2). No obstant això, sí és normal. Si per contra, en comptes de moure l’ull, movem tot el cap, ho veurem bé. O sigui, només veiem perfecte amb els ulls centrats, si volem mirar de refilet ho veurem borrós. No hi ha res a fer, és així. Per millorar l’experiència ens haurem d’acostumar a moure més el cap que els ulls. No obstant això, amb alguns jocs, com per exemple l’Horizon (que sí que té la opció de seguiment de retina) aquest efecte és quasi inexistent. Per tant, la meva conclusió (o desig) és que amb aquesta opció, o amb una programació més polida, aquest efecte desaparegui per complert, ja que realment és molest. 

 

Resumint: si noteu que al moure els ulls ho veieu una miqueta borrós, però centrant-los ho veieu bé, és normal. No us torneu boixos pensant que hi ha algun problema, ja que, per desgracia, és així.  

 

COMODITAT/FUNCIONALITAT:

 

Com ja us he avançat, el casc pesa un xic menys que el primer model i resulta igual de còmode. La goma del front, tot i que recomano jugar amb un “turbant” (per la suor) és de millor qualitat i no fa pinta d’esmicolar-se com la de VR1. Així mateix, la goma que ajusta amb la cara també ha millorat amb un tacte molt suau i agradable.

 

Dit això, us he d’explicar la millor avantatge que té aquest casc respecte a l’anterior: la opció de poder visionar l’espai de joc (habitació) sense treure’ns el visor. Simplement prement un botó, visualitzarem l’habitació i podrem així buscar qualsevol cosa amb molta més facilitat. Això és gràcies a dur les càmeres al casc en comptes d’estar fixes en un punt. És un gran encert, ja que abans, que a més a més, havíem de jugar amb poca llum, era força molest haver de buscar coses amb el casc posat o haver-lo de treure o desajustar cada moment.

 

Al tenir les càmeres al casc, podem jugar (i de fet ho hem de fer) amb llum, ja sigui diürna o artificial, ja que el casc reconeix l’espai de joc i es basa en les perspectives per saber en tot moment cap a on mirem. També comentar que el casc incorpora un motor vibrador en el frontal que dota el conjunt d’un grau més de realisme. 

 

La veritat, si aquest casc tingues una miqueta més de resolució i no anés connectat mitjançant un cable estaríem parlant del sistema perfecte. Tot i això, podem referir-nos a ell com una MOLT bona evolució de l’original i un producte MOLT sofisticat.

 

 

UNS COMANDAMENTS EXQUISITS!

 

Allà on, segons el meu punt de vista, hi ha la GRAN millora referent a VR1 és en el control. Abans necessitàvem que la càmera sempre tingues contacte visual amb els MOVE, cosa que feia que tinguéssim jocs admirables en 360º, mentre que només eren jugables en 180º. Era talment irrisori... Afortonadament, amb els nous comandaments, s'ha solucionat el problema d'arrel, oferint-nos un control perfecte i molt intuitiu.

 

 

Gràcies als seus sensors interns, la consola sempre sap la posició dels comandaments i, traduït al joc, la posició de les nostres mans. En ells hi tenim tots els botons dels “DualScence” + un correctíssim moviment rotacional. Una autèntica passada...

 

Desconec els possibles comandaments auxiliars que poden anar sortint per VR2, però partint d’aquests la cosa només pot anar a millor. 

 

Fent un apunt al tema de l'àudio, us diré que tot i que els auriculars inclosos en el casc són molt correctes, els ideals segons el meu punt de vista, són els d’orelleres. Amb aquests estem totalmen separats del món exterior. Jo he comprat els originals de SONY (Pulse 3D) i són una maravella.  

 

 

NOTA: En cas de comprar aquests auriculars de segona mà, ens han de venir amb un punter USB per connectar a la consola.

 

I ja per acabar amb aquest primer anàlisis de PSVR2 no puc deixar de parlar-vos de la retro compatibilitat amb PS4. 

 

De fet, aquest va ser un dels factors que em va acabar decidint, ja que quasi tots els jocs de PS4VR es poden jugar amb la PS5. Penseu que PSVR és totalment compatible amb PS5 i ofereix les mateixes prestacions que jugar amb una PS4 PRO. L’únic requisit que es necessita és un adaptador USB per poder connectar la càmera de la PS4 a la 5. Aquest adaptador, en el seu moment (i crec que encara ho fa), SONY el regalava a tots els usuaris que tinguéssim registrat un sistema VR. No obstant això, si l’hem comprat de segona mà o no l’hem registrat mai es pot trobar amb molta facilitat per Internet. No és res més que un adaptador entre formats USB.

 

 

Referent a la resta d’accessoris PS4 (Move, Aim Controller, Dualshock 4...), tots són perfectament compatibles amb PS5 pel que l’experiència de joc amb una PS4 PRO o amb una PS5 és idèntica.

 

El primer dels “contres” a comentar és que hi ha algun joc (en el meu cas només el ROBINSON) que no és compatible amb la nova consola de SONY... A més, un altre inconvenient, és que no podem utilitzar els mateixos auriculars sense fil que utilitzem amb VR2. De fet, amb VR1 no podem utilitzar cap tipus d'auriculars sense fil, ja que al commutar la imatge al casc, el so ens passa directament a la caixeta que tenim al mig del cable, a on hi ha el potenciómetre de volum...

 

NOTA: No obstant això, feta la llei, feta la trampa i he ideat una manera molt senzilla de poder utilitzar els mateixos auriculars sense fil que utilitzem amb altres sistemes (no el Pulse 3D de SONY). Si voleu saber com fer-ho, premeu aquí.

 

A part d’aquest parell de objeccions, la resta de l’experiència de jugar a VR1 en PS5 és perfecte.

 

També haig de destacar, i agrair a SONY (no sempre son crítiques negatives), que molts jocs de PS4 tenen la seva actualització gratuïta a PS5 i d’aquests jocs, pels que tenen suport VR, també podrem descarregar-nos gratuïtament el complement en qüestió (RE4RE Village...). No obstant aquest petit caramel, també és cert que haurem d’acabar passant per caixa en d’altres ocasions, per exemple per actualitzar jocs com ara MOSS o Tetris Effect (entre altres) haurem de pagar... En el cas del MOSS 1 i 2, si ja els tenim en versió PS4 i els volem jugar amb VR2 haurem de comprar la seva versió per PS5... Una autèntica pena, tot i que en el cas de MOSS, és totalment recomanable per gaudir-lo al màxim nivell...

 

Arribats a aquest punt, poc més a comentar-vos, llevat d'una reparació un xic especial que he hagut de fer al meu casc per culpa de voler abaratir massa els costos... 

 

-Polir òptiques de VR2.

 

PLAYSTATION VR2: Un GRAN accessori per gaudir de la realitat virtual com mai ho haviem pogut fer, encara que, no ens enganyem, mitjançant una inversió també molt GRAN...

 

NOVETATS

26.08.24

26.08.24

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23