EL PUNT FEBLE DELS NOSTRES ARCADES
No és que jo sigui la persona més adequada per parlar-vos d'aquest tema, perquè fa relativament poc que faig recerca en el camp ARCADE quant a mobles i monitors, però en aquest curt període de temps ja m'he trobat amb algun contratemps que em porta a pensar en un greu risc: què passarà si s'espatlla el nostre monitor original?
El monitor és una de les parts fonamentals de tota recreativa, i si ens falla tindrem un veritable problema perquè ja no queden gaires empreses que reparin monitors, i encara que en trobem alguna poca cosa podran fer en cas que falli el tub...
El CRT forma part del passat, i qualsevol greu avaria en un monitor es tradueix en un problema a l’hora d’intentar acoblar un modern TV LCD o LED a la nostra màquina. Per fortuna, encara queden moltes TV's i monitors CRT de PC disponibles al mercat de segona mà, però no totes seran fàcils d’acoblar.
Per norma general, les últimes TV's CRT eren en format 16:9 (panoràmics), mentre que els monitors de PC CRT eren com a màxim de 22 polzades (en format 4:3); això vol dir que ens és gairebé impossible trobar una TV o monitor de PC que tingui unes mides de 26 a 29” en format 4:3.
A més, hi ha una altra dada importantíssima parlant de plaques ARCADE, i és la freqüència de sortida de vídeo. Hi ha plaques com ara les Neo Geo, Capcom i altres clàssiques que treuen el senyal a 15 Khz, mentre que n'hi ha de més modernes com ara les Model, Naomi’s i d’altres, que la treuen a 24 Khz o 31 Khz... Si tenim en compte que les teles de tub convencionals només poden reproduir senyals de 15 Khz, per tant, ens serà impossible intentar adaptar una TV de tub a la nostre recreativa...
A continuació us exposaré dos problemes que he tingut recentment per si us poden servir d'ajuda, i posteriorment trobareu també un exemple de canvi d'un monitor CRT per un de LED.
El primer problema va aparèixer amb una recreativa de Konami DDR amb placa mare Konami 573: el monitor va fallar, i malgrat estar en garantia vaig començar a indagar per si de cas. Tot i que per sort la cosa va acabar bé, jo mateix em vaig fer un adaptador per a TV's i em vaig informar sobre les mides de les diferents pantalles.
M'explicaré millor, així que anem per passos:
El primer que vaig fer va ser informar-me de la freqüència de vídeo de la placa 573 de Konami. Per fortuna, aquesta placa treu senyal a 15 Khz, pel que qualsevol televisor amb entrada RGB podria haver servit. No obstant això, totes les TV's reaccionen de manera diferent davant dels senyals purs d'una placa ARCADE, i per solucionar aquest inconvenient em vaig fer un adaptador d'imatge, amb potenciòmetres per al Sync i els senyals RGB.
Per a la creació de l'adaptador no necessitem res més que una capseta de plàstic i quatre potenciòmetres: un de 2’2 K i tres de 180 Ohms. La idea bàsica és fer un empalmament dels cables RGB de la maca (sense tallar la instal·lació original) i ficar-hi un connector al final del cable (per exemple un DIN9). Després, a la capseta hi ficarem dos connectors del mateix format (un de mascle i un altre de femella) que siguin d’entrada i sortida de senyal, i finalment afegirem un tros de cable que acabi amb un connector SCART (connexió estàndard).
NOTA: recordem que aquest adaptador només ens funcionarà amb plaques que treguin RGB amb un sincronisme a 15 Khz, ja que a més freqüència ja no les podrem connectar en una TV convencional mitjançant electrònica simple.
NOTA 2: com de tots és ben sabut, en això de les adaptacions de senyal mai hi trobem la fórmula 1+1=2, pel que la qualitat final de la imatge dependrà de quin tipus de placa ARCADE i quin tipus de TV CRT volem unir; per corregir la qualitat d'imatge final podem fer servir condensadors i resistències als senyals d’RGB i Sync. Els valors més comuns són de 75 i 100 Ohms per les resistències i de 100 o 220 Microfarads per als condensadors. Aquests components els podem connectar en sèrie amb els transistors per afinar i millorar la imatge si ens fa falta.
Una vegada aconseguim la imatge, veurem que per mides cap de les TVs coincidirà amb el nostre moble. Si tenim una recreativa clàssica tipus Neo Geo, pot ser que alguna TV o monitor CRT en format 4:3 de 19 a 22 polzades ens quedi mitjanament bé.
Un altre tema és que encara que aconseguim una imatge compatible amb les TV's, depenent del joc una LCD no ens servirà de res si no fem servir un reescalador o un generador de Scanlines. Com se sol dir, us sagnaran els ulls...
MIDES
Per les proves que he pogut realitzar a la meva màquina DDR, cap TV omplia el quadrat original de la marquesina, trobant-me amb els següents casos:
- Si hi ficava una CRT de 22” quedava molt petita.
- Una LCD de 32” no hi cabia degut a les mides externes.
- Una LCD de 32” sense la carcassa sí que hi hauria cabut, però en aquest cas hauria sobrat imatge lateral, doncs recordem que totes elles són en format panoràmic.
- Una TV LCD de 24” és gairebé idèntica en amplada, però verticalment queda molt curta...
- Finalment, la millor opció que vaig trobar va ser una TV de 28" (LCD o LED), sense la carcassa exterior i configurada en format 4:3, modalitat que trobarem al propi menú d'opcions/pantalla.
Si us fixeu bé en les mesures de les TVs, tenint en compte que un monitor original pot tenir unes mesures aproximades de 50x40 cms, la que millor s'adapta és la de 28" amb imatge en format 4:3. A més, si la TV és de LEDs, en tenir un marc molt fi és molt possible que ni tant sols ens calgui desmuntar-la per posar-la dins del moble.
El segon problema me’l vaig trobar amb una placa ARCADE Model 3 de SEGA, concretament la del joc Scud Race.
Aquesta placa té la peculiaritat de treure vídeo a 24 Khz, pel que cap TV de tub convencional n’és compatible; a més, i per si no n’hi hagués prou, el seu connector VGA no treu senyal pur, sinó un antic CGA que no tots els monitors de PC accepten.
Per solucionar aquest primer problema, vaig optar per una placa conversora de CGA a VGA. Aquestes plaquetes es troben per Internet a un preu bastant correcte (uns 35 euros), i ja ens permeten treure imatge en format VGA convencional per ser connectada a qualsevol TV moderna o monitor de PC.
Realment, aquesta placa ja ens salvarà la vida, doncs a part d'unificar el vídeo en format VGA ens permet una àmplia gamma d'opcions, com ara triar la resolució de sortida, jugar amb la geometria de la imatge, el color...
Ara bé, el gran problema ve amb la qualitat d'aquesta imatge. Amb els jocs de cotxes retro, com poden ser Scud Race o Sega Rally (bàsicament jocs amb moviment), la imatge mostra uns píxels i unes dents de serra més grans que la mateixa TV... És a dir, el joc es veu fatal, i realment resulta poc jugable.
I és aquí on entren en escena les Scanlines.
Com que sempre he jugat retro en una tele de tub mai m'havien cridat l'atenció els reescaladors o generadors de scanlines, però en aquest cas he vist com en són d’importants a l’hora de simular una imatge de tub en TVs modernes.
Així que al final he optat, després de la inestimable ajuda del company Walter, per un dels millors reescaladors del mercat: l’OSSC.
Aquest petit aparell (gens barat per altra banda, doncs ronda els 300 euros) és la cream de la cream quant a reescaladors i generadors de scanlines. No us en puc parlar gaire en profunditat, perquè fa centenars d'efectes que desconec completament, però la seva missió a la meva màquina era la d'afegir scanlines al vídeo per guanyar en realisme i qualitat. Tot i que no s'aprecia del tot bé a les fotos, el que fan les scanlines és emular la imatge que es veia en un televisor tub.
IMATGE TV LCD32" SENSE SCANLINES
IMATGE TV LCD32" AMB SCANLINES
Encara que no s’apreciï del tot bé, la qualitat d'imatge millora en un 200%, doncs mentre sense scanlines la imatge es veu molt clara i súper pixelada, amb la generació de línies la imatge es tempera de llum, i els píxels (o dents de serra, per a dir-ho d'alguna manera) s'arrodoneixen més. El conjunt visual amb scanlines és molt bo, i creieu-me quan us dic que és la millor manera de veure una placa ARCADE retro a les TV's modernes.
A continuació podreu veure el canvi de monitor en una recreativa, concretament substituirem un monitor CRT de 28” per un altre de LEDs.