En aquesta ocasió, voldria compartir amb vosaltres el canvi de monitor que he realitzat a una màquina recreativa Dance Dance Revolution (Konami).
Aquest document pot servir com a exemple de com actuar en el cas que se’ns trenqui el monitor CRT de la nostra recreativa i vulguem reemplaçar-lo per un de modern.
En el meu cas, el monitor original (CRT) donava lleus problemes de sincronisme, mostrant de tant en tant línies d'interferència en pantalla. Vaig contactar amb l'empresa que em va vendre la màquina i el van reparar en garantia (bàsicament el van provar i van ressoldar els punts de soldadura). Aquesta reparació va servir durant uns mesos, però al final va tornar a fallar; com que no tenia gaire temps i no volia més problemes amb aquesta màquina, vaig optar per canviar-ne el monitor, passant del tub a un de LED.
La veritat és que vaig tenir sort, perquè el tipus de gràfics de la DDR no són massa conflictius. Són poligonals i acompanyats d’animacions més aviat planes. I és que a l’hora de la veritat, aquest canvi de monitor sempre comporta problemes gràfics, doncs no es veuran mai com en un CRT, notant-se sobretot (aquesta molèstia gràfica) en el cas dels simuladors de conducció on els gràfics es generen a gran velocitat. També és molt molest en gràfics 2D sobre la base del píxel, però com us explico al document previ, un bon generador de Scanlines ens dissimularà bastant les carències d’aquestes pantalles més modernes.
Tornant al fil del post, us diré que la recreativa del DDR porta un monitor CRT de 28", i que el vidre frontal de la màquina ja porta una finestreta a mida d’aquest monitor.
Per tant, tenint en compte les mides internes del moble, la TV o monitor ideal serà una pantalla de 28", doncs tot i el seu format panoràmic (16:9) és la mida màxima que podem hi ficar dins, ja que una de 32" (fins i tot sense la carcassa exterior) resulta massa gran. Tot i ser el més gran que podia fer servir no omple totalment la finestreta del vidre frontal, però no hi ha una altra solució, ja que totes les pantalles LCD o LED actuals són en format 16:9.
També comentar-vos que vaig optar per un monitor de PC i no una TV perquè la majoria de TV’s actuals només porten connector de vídeo en format HDMI, i la veritat és que per a la majoria de plaques ARCADE el millor és el VGA.
La majoria de plaques tenen sortida de vídeo en RGB, CGA o VGA, pel que aquests senyals, un cop processats mitjançant algun convertidor de vídeo específic, resulten ideals per a aquest connector VGA.
També és molt important que evitem les Smart TV, ja que solen tenir un menú principal (interfície gràfica) que no ens interessa en una recreativa. El millor seria que endolléssim i a continuació que la pantalla mostrés només el vídeo de la placa, sense els menús principals ni les tonteries d’una Smart.
Una cosa més a destacar abans de ficar-nos de ple en la conversió física del monitor, és tenir en compte que en passar d’un monitor 4:3 a una pantalla de 16:9, hem de poder ajustar la geometria del vídeo (bàsicament l’amplitud horitzontal i vertical) per poder ajustar la imatge a la pantalla de la nostra màquina. En el meu cas, faig servir tota l'amplitud vertical de la pantalla de 28”, mentre que l'horitzontal l'he retallat per simular un 4:3 i fer que d'aquesta manera se m'adapti al vidre frontal de la màquina.
El convertidor de vídeo ideal és el que us mostro a la següent fotografia:
Aquest model en concret, l'HD-9800V5, és un simple i pràctic convertidor gràfic que admet múltiples formats d'entrada (RGB, CGA, VGA) i els adapta a un senyal VGA convencional. A més, aquest mateix convertidor ens dona l'opció d'ajustar la imatge amb diversos menús interns, entre ells el de la geometria.
Una vegada comentat el tema del convertidor de vídeo, començarem amb el canvi de monitor en si. El primer que farem serà treure el monitor original i mesurar l'espai real del que disposem al moble. Com ja he avançat, les pantalles de LED són ideals per a la conversió perquè tenen un marc molt fi que ens permet inserir la TV o monitor sense necessitat de desmuntar-ne la carcassa exterior.
Una vegada haguem triat la pantalla d’acord amb les mides del monitor original i l’interior del moble, ara li farem una base on poder-lo fixar. El millor seria fer una base de fusta i pintar-la de negre.
Per deixar ben centrada la nova pantalla al vidre frontal de la màquina, podem fer-nos una plantilla de cartó de les mateixes mides que la tele o monitor que farem servir i, amb una mica de cinta adhesiva de doble cara, l'anirem movent de lloc fins que ens quedi ben centrada.
Una vegada marcada la posició ideal a la fusta procedirem a fer els quatre forats posteriors, destinats a fixar la pantalla.
Seguidament, ja podrem connectar els cables dins el moble: el cable VGA al convertidor de vídeo i el d’alimentació al general de 220V.
Una recomanació que ens pot resultar molt útil és fer un petit comandament (una capseta amb quatre polsadors) des d’on gestionar el menú intern del convertidor des del frontal de la màquina. D'aquesta manera podrem ajustar tant la geometria com altres paràmetres de la imatge des del frontal de la màquina quan ho tinguem tot acabat, i així no ens caldran miralls o similars.
Una vegada tinguem connectats els cables de vídeo d’entrada i sortida del convertidor, de l’alimentació del convertidor (5V del propi JAMMA o de qualsevol punt 5V de la placa del joc) i de l’alimentació de la pantalla, ja només ens quedarà acabar d'afinar l'estètica del conjunt.
En el meu cas, vaig voler tapar la marca de la pantalla, així com els marcs superior i inferior. A més, tal com us he comentat, el nou monitor no em tapava completament el marc del vidre frontal de la recreativa, pel que vaig fer servir dues làmines de metacrilat negre (làmines fines de plàstic) perquè no es veiés la fusta inferior.
El nou monitor no pot omplir tot el vidre frontal, i pot ser que no tingui la mateixa nitidesa del tub, però els colors i la lluentor de la imatge no tenen res a veure amb els del monitor original perquè són infinitament millors. No és que sigui la solució ideal al problema, doncs us torno a repetir que la millor opció sempre serà un CRT, però per una moderada suma de diners, tindrem una pantalla completament nova, fàcil de trobar i d’adaptar i, el més important, capaç d'aguantar uns quants anys més de guerra...