UNA NEO GEO XINESA?
La Poly Game Master d’IGS és una placa recreativa d'innegable semblança a la MVS d’SNK: un maquinari ARCADE fabricat per IGS (International Games System) enfocat bàsicament al mercat asiàtic.
Fins aquí podria semblar una còpia sense més de la famosa placa de NEO GEO, però la realitat és que la qualitat d'alguns dels seus jocs és ENORME, cosa que em va fer pensar que la gent d’IGS anava de debò.
La placa va ser llançada el 1997 i, a part d’assemblar-se molt a la citada MVS, tècnicament també n’és gairebé idèntica, pel que d'haver sortit a nivell mundial hauria causat estralls, tot i que en ser una mica tardana potser no hauria pogut competir amb les grans del gènere.
Els jocs són més o menys de la mateixa grandària i constitució que els de la MVS, i la placa mare també és molt similar pel que fa a la seva construcció i composició.
La PGM té la peculiaritat que, mitjançant un cable interfície, pot unir dos mobles recreatius per tenir la funció de quatre jugadors, és a dir, disposant d’un únic joc, una placa i dos mobles podien jugar fins a quatre persones. Evidentment, això ho van treure de la CPS2 de CAPCOM, pel que aquesta placa recreativa es podria considerar un híbrid entre SNK i CAPCOM.
Comparacions de maquinari entre les PGM, MVS i CPS2, per aquest ordre:
CPU: Motorola 68000 16 Mhz, Z80 (8 MHz) / Motorola 68000 12 MHz, Z80 (4 Hz) / Capcom 68000 12 MHz
Resolució: 448 x 224 / 304 x 224 / 384 x 224
Sprites en pantalla: 1200 / 380 / 900
So: 32 canals mono / 7 canals digitals i 8 en estèreo / 16 canals estèreo
Capacitat Màxima del cartutx: 464 Mb / 716 Mb / 362 Mb
Com podeu veure el temps no passa debades, i resulta superior a les seves competidores en pràcticament tot.
De la mateixa manera que les altres plaques, la PGM compta amb un ampli menú intern on podrem accedir a les diferents opcions del joc, configuracions de placa, etc.
D’aquesta placa en van sortir dues versions: la PGM original i la PGM 2.
En aquesta segona revisió (any 2007), la gent d’IGS va canviar el sistema de l’antic cartutx per un altre en un format més d’acord amb als temps actuals (d’aquell moment), tipus NAOMI de SEGA, i amb inserció vertical.
Es van potenciar tant la CPU com la resolució en pantalla, arribant aquesta fins als 640 x 228. No obstant això, de jocs per a aquesta segona placa no n’abunden, essent un dels seus màxims exponents l'Oriental Legend 2.
Com que aquestes plaques anaven destinades bàsicament a la Xina, la regió no va ser cap problema per als jocs, ja que les poques unitats que van arribar als Estats Units també eren asiàtiques.
El punt fort de la placa, sense cap mena de dubte, són els seus jocs i la qualitat dels mateixos: jocs de desenvolupament 2D que sovint ens en recordaran d’altres de la competència però que tenen la seva gràcia, resultant jugables i addictius al 100%.
Demon front
Do Don Pachi Dai-Ou-Jou
Do Don Pachi 2 : Bee Storm
Killing Blade
Knights Of Valor
Knights Of Valor 2
Martial Masters
Oriental Legend
Specral Vs Generation
Gladiator
Si investigueu una mica per Google, veureu que la temàtica dels seus jocs també emula les seves dues contrincants, tot i que també van sortir algunes rareses destinades exclusivament al mercat asiàtic d’allò més curioses, com ara jocs de capturar fotos, de recerca, o de puzles.
PERSONALITZAR O NO PERSONALITZAR?
Doncs sincerament, no sé què dir-vos.
La placa en si és agradable a la vista, i les seves mides idèntiques a les d’una MVS d'un slot, pel que és totalment possible i acceptable la seva personalització; no obstant això, com passa amb altres plaques ARCADE, el seu mínim programari i el preu del mateix ho fan una mica inviable.
ALGUNS SECRETS PER PERSONALITZAR
JUMPERS LATERALS
- La PGM té una base d'interruptors laterals (jumpers) que commuten opcions generals:
Jumper nº 1 ----------------- Pantalla d'opcions de placa
Jumper nº 2 ------------------------------ Música On / Off
Jumper nº 3 --------------------------------- Veus On / Off
Jumper nº 4 -------------------------------------- Free Play
Jumper nº 5 ----------------------------------------- Pause
PINOUT JAMMA
NOTA: igual que passa amb l’Atomiswave, encara que al seu manual posi que l'àudio es treu del pin 10 del JAMMA, l’hem de treure del 9 (positiu altaveu al 9 i negatiu a negatiu comú de placa).
NOTA 2: en el cas de la PGM, no es compta el pin que manca del JAMMA, mentre que a l'esquema estàndard JAMMA sí, per la qual cosa tots els pins van un número desfasat de l'esquema superior.
PINOUT NEO GEO (ESTICS)
ESQUEMA VÍDEO (RGB)
NOTA: encara que no és necessari, podem adjuntar resistències de 80 Ohms als senyals RGB (vermell, verd i blau); a més, és més que aconsellable adjuntar un portenciòmetre de 10 K al senyal de Sync.
ATENCIÓ! PANTALLA DESCENTRADA!
La PGM té un problema bastant molest a l'hora de jugar-la a casa, perquè ens mostra una franja negra vertical al costat dret de la pantalla.
Mitjançant components electrònics no he pogut trobar la manera d'ajustar-ne bé la imatge, pel que l'única opció de jugar en condicions en una tele amb aquesta placa és canviant-ne la geometria a la pròpia TV.
Si no sabeu com fer-ho, podeu consultar el document pertinent en aquesta mateixa web.
VÍDEO DE FUNCIONAMIENT