HIKARU és l’enèsima baula perduda de SEGA... La que va ser abanderada del sector recreatiu durant molts anys, gràcies a les seves MODEL i NAOMI, va jugar a despistar-nos amb productes curiosos i aliances estranyes...
Si esteu un xic posats en la història de l'ARCADE, sabreu de l’existència de Chihiro i Triforce. Dues plaques posteriors a NAOMI que SEGA va produir amb l’ajut de companyies "rivals". No sé si era una mostra de feblesa, un intent desesperat de reviure el sector o una aliança amb vista al futur, però el que sí és ben cert és que la companyia japonesa va embolicar la troca de mala manera.
Doncs bé, la història de HIKARU pertany a un d’aquests períodes convulsos de SEGA. Penseu que, cronològicament parlant, HIKARU està al bell mig de les dues NAOMI...
A finals del 1998, SEGA va treure una de les seves millors plaques ARCADE: NAOMI. Aquell mateix any, ens sorprèn amb la seva versió domèstica (Dreamcast) i la converteix en la segona* consola capaç de reproduir jocs ARCADE en qualitat 1:1.
(*No oblidem NEO GEO)
Al 2021, surt a la llum una revisió de la placa ARCADE amb el nom de NAOMI 2 amb el doble de potència processadora i una mínima millora gràfica. Doncs, incomprensiblement, entre 1999 i 2001, passant totalment desapercebuda, SEGA treu HIKARU.
A partir d’ara faré una mica de “ARCADE ficció” ja que no entenc massa què hi pinta aquesta placa en la cronologia natural de SEGA. Puc entendre l’aliança amb NAMCO, NINTENDO i MICROSOFT per salvar un sector que anava de cap a caiguda. També puc entendre l’aparició de Lindbergh amb un hardware tant versàtil com és un PC, però el que no puc entendre és l’aparició d’un hardware específic entre NAOMI 1 i NAOMI 2.
Si observem bé l’arquitectura de HIKARU veurem que és una barreja entre NAOMI i MODEL 3, pel que, possiblement, tampoc és un hardware específic amb la investigació i desenvolupament que això representa. Carcassa de MODEL 3 amb hardware de NAOMI... tècnicament HIKARU no difereix molt de la seva predecessora, cosa que em fa pensar en dues hipòtesis: o bé SEGA va crear HIKARU per mantenir el sistema de mobles (simuladors) anteriors a NAOMI (hipòtesis certament agafada amb pinces) o va ser un intent fallit d’evolució real de NAOMI.
Internament són quasi idèntiques i, fins i tot el joc és en el mateix format, però sense carcassa.
Jo aposto més per la idea de que SEGA va voler evolucionar NAOMI sota mínims i es va donar compte que s’havia equivocat. No comprenc les intensions reals d’aquesta placa, però la seva curta vida i la semblança (tècnica i potencial) amb NAOMI la converteix en un d’aquells experiments curiosos de SEGA que no tenen massa raó de ser. No obstant això, com tot hardware ARCADE de la marca japonesa, ens ha regalat jocs únics que ja formen part de la nostre història.
FOTOS DETALLADES DE HIKARU, PLACA COMUNICACIONS I JOC
Processador:
-2x Hitachi SH-4 de 128 bit RISC amb funcions gràfiques a 200 MHz, 360 MIPS / 1.4 GFLOPS
-Memòria Ram del sistema: 64 Mb
-Memòria ROM de la placa: màxim 352 Mb.
Àudio:
-2x ARM7 Yamaha AICA @ 45 MHz, 32-bit RISC CPU, 64 canals ADPCM
-Memòria: 8 Mb
Vídeo:
-Sega Custom 3D
-28 Mb de Ram
-Geometria: 2 milions de polígons/sec
-Resolució de vídeo: 496x384 a 24 kHZ, 640x480 a 31 kHZ
-Més de 16 milions de colors
-Capaç de suportar dos monitors a 24 kHZ
PRINCIPALS JOCS
-Brave Fire Fighters (1999)
-NASCAR Arcade (2000)
-Planet Harriers (2000)
-Star Wars Arcade (2000)
-Air Trix (2001)
-Cyber Troopers Virtual-On Force (2001)
VÍDEOS