SEGA MODEL 3

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Parlar de la MODEL 3 de SEGA és parlar d'una de les etapes més fructíferes de la història dels ARCADE. L’època en la que, sortint de l'obsolet protocol JAMMA, es va començar a forjar un nou univers en el camp dels videojocs: un univers poligonal... 

 

SEGA, com no podia ser d'una altra manera en aquell moment, liderava la batalla professional a cop de simulador. Cada nou lliurament representava un nou èxit ARCADE i, de retruc, una nova meravella a la que tots sucumbíem, atònits, davant del potencial dels nous i prometedors hardwares.

 

 

Després de les novedoses MODEL i MODEL 2, SEGA va sorprendre amb una placa tan increïble com peculiar: la MODEL 3, un ARCADE perfecte que va escombrar tot el que hi havia fins aleshores. A més, ens trobem davant d’un maquinari bastant especial i molt més complex del que sembla a simple vista, tal com passa amb sistemes com el CPS3 de Capcom (salvant les distàncies).

 

Després de manipular plaques com SCUD RACE i SEGA RALLY 2 (entre altres), em veig capaç de parlar-vos una mica més d'aquest sistema, doncs creieu-me quan us dic que és un maquinari ben curiós, i per això m'he decidit a compartir aquest document amb tots vosaltres. 

 

LA MODEL 3: UN MAQUINARI ESPECIAL

 

 

La MODEL 3 és la clara precursora de la NAOMI. La seva estètica és similar, també ho és la seva arquitectura, els seus connectors són iguals... Però així com la NAOMI és un maquinari compacte, la MODEL 3 és una combinació de plaques unides entre si mitjançant diversos connectors.

 

Hem de tenir ben present que la MODEL 3 era l'evolució directa de la MODEL 2 i que, al seu torn, aquesta ja ho va ser de la original. A més a més, de la pròpia MODEL 3 n’existeixen diverses revisions totalment incompatibles entre elles... 

 

Però encara que pugui semblar una mica embolicat, tot té la seva explicació, i és que aquest maquinari va anar evolucionant al llarg d'un procés experimental i creatiu. Penseu que la tecnologia evolucionava molt de pressa, i SEGA ja es va trobar amb un procés similar en el terreny domèstic (a un altre nivell) amb la Megadrive, el Mega CD, el 32X i la Saturn, situació que també es pot aplicar a les MODEL. Òbviament, no és comparable quant a qualitat i resultat, però sí en el modus operandi.

 

 

Com podeu veure a les fotos anteriors, tampoc hi ha tanta diferència estètica entre els tres models, però on sí que n’hi ha força és en el seu potencial tècnic. Perquè us feu una idea, el Virtua Racing és de la MODEL 1, el Sega Rally és de la MODEL 2 i el Sega Rally 2 és de la MODEL 3; veient-ne les imatges ja us podeu fer una idea de la seva evolució.

 

 

Embolicant una mica més la troca, la pròpia MODEL 3 va gaudir a més de diverses revisions, i compta finalment amb quatre versions totalment incompatibles entre si: l'original, la 1.5, la 2.0 i la 2.1. 

 

Entre elles també existeix un salt evolutiu més que notable, sent les versions 2.0-2.1 les que es poden considerar com les autèntiques precursores de la NAOMI.

 

 

Una MODEL 3, independentment de la versió que sigui, consta de sis parts: la carcassa metàl·lica, la placa de connexions frontal, una placa de connexions link board, la placa de ROMs del joc, la placa principal de processament i la placa de vídeo. A més, alguns jocs com per exemple l’Scud Race, tenen una plaqueta auxiliar dedicada específicament a l'àudio.

 

 

Mireu si n’és de complex aquest maquinari ARCADE, que a molts dels jocs l'àudio es processa mitjançant dues plaques d'àudio diferents: una per als efectes de so (normalment a la mateixa placa del joc) i una d'extra per a les melodies. A més, porta uns processadors especials que separen l'àudio de la pantalla del de la cadira de conducció. Per exemple, al Sega Rally 2 hi sentim la música a través dels altaveus frontals (al costat del monitor), mentre els efectes de conducció se senten pels del seient. En el The Lost World, sentim la melodia y els efectes per uns altaveus, mentre que parts de la melodia, en una freqüència diferent, sonen per una altres altaveus, aconseguint així un embolcall acústic inigualable.    

 

I per si amb aquest detall no en teniu prou (penseu que parlem d'un maquinari ARCADE de fa més de vint anys...), quan jugues amb dues recreatives unides (en mode TWIN), el vídeo i l’àudio de totes dues plaques es barreja, pel que pots estar jugant una partida a la màquina 2 i sentir-ne els efectes d'àudio per la principal...

 

SIMPLEMENT BRUTAL!

 

Per tant, ja us podeu imaginar com n’és de complicada i complexa la comunicació entre les múltiples plaques electròniques; no en va, ja s'hi feia servir comunicació òptica...

 

 

DESMUNTANT L’SCUD RACE (1.5) 

 

- Carcassa metàl·lica: al seu interior hi té un parell de ventiladors encarregats de dissipar la calor.

 

 

- Plaqueta de connexions lateral: aquesta placa és comuna a totes les versions de MODEL 3 (com la carcassa metàl·lica) i serveix per establir la connexió del conjunt amb la màquina.

 

 

- Plaqueta de connexions (link board): és l'encarregada de gestionar el maneig del joc en format TWIN als mobles de conducció o simuladors dobles, fent que la imatge i l'àudio de totes dues màquines sigui l’adequat al joc quan s’executa en aquest mode.

 

 

- Placa de ROMs del joc: la placa del joc pròpiament dita, on hi ha les dades del mateix.

 

 

- Placa de processament principal: és la MODEL 3 en estat pur, la placa on hi ha el processador principal i el suport principal d'àudio.

 

 

- Placa de vídeo: aquesta és la placa que conjuntament amb la principal forma la MODEL i, com el seu nom indica, és la que processa el vídeo.

 

 

- Placa auxiliar d'àudio: com us he comentat en l’exemple de l’Scud Race, d'aquesta plaqueta auxiliar hi surten les melodies, mentre els efectes de so surten de la pròpia placa del joc.

 

 

I ja per anar acabant, comentar-vos que a l'hora de buscar recanvis és IMPORTANTÍSSIM saber quina versió de MODEL tenim, per trobar-li així el recanvi corresponent. Si no ens queda clar quina versió tenim, al final de la secció us afegiré la llista dels jocs que van aparèixer per a cada revisió de placa.

 

També comentar que la MODEL 3 té un protocol de diagnòstic quan la connectem a l'alimentació, i que mostra en pantalla qualsevol error que hi pugui haver en alguna de les seves plaques. Al meu Scud Race li fallava la plaqueta de vídeo, i en encendre el conjunt me’l mostrava en pantalla amb un codi i una explicació concreta; és un detall d'agrair a l'hora de predir una avaria. 

 

Citar també, a tall d’anècdota, que la placa en si porta un grapat de LEDs que indiquen les possibles avaries del sistema. No és que sigui gaire útil per fer-ne un diagnòstic, però és ben curiós la forma en què llueixen...

 

 

Llistat dels jocs apareguts per les diferents versions de l placa MODEL 3:

 

VERSIÓ 1.0

 

Boat Race GP (1996)

Virtua Fighter 3 (1996)

Virtua Fighter 3tb (1997)

Sega Bass Fishing/Get Bass (1998)

 

VERSIÓ 1.5

 

Scud Race/Super GT (1996)

Le Mans 24 (1997)

Scud Race Plus (1997)

The Lost World: Jurassic park (1997)

The Lost World: Jurassic park Special (1997)

Virtua Striker 2 (1997)

Virtua Striker 98 (1998)

 

VERSIÓ 2.0

 

Harley Davison & L.A riders (1997)

Fighting Vipers 2 (1998)

Sega ral·li 2 (1998)

Ski Champ (1998)

Virtua Striker 2 (1997)

Virtua Striker 2 98 (1998)

Virtua Striker 2 99 (1999)

Virtua Striker 2 99.1 (1999)

Virtual On (1998)

 

VERSIÓ 2.1

 

Daytona USA 2 (1998)

Daytona USA 2 Power edition (1998)

Dirt Devils (1998)

L.A.Machineguns (1998)

Star Wars Trilogy Arcade (1998)

The Ocean Hunter (1998)

Spike Out (1998)

Spike Out Final Edition (1999)

Emergency Call Ambulance (1999)

Magical Truck Adventure (1999)

Virtua Striker 2 99 (1999)

 

PECULIARITATS DE LA FONT D'ALIMENTACIÓ 

 

La font d'alimentació de la MODEL 3 (i de les MODEL en general) és en format ARCADE, és a dir, consta dels seus connectors específics; concretament, és també la mateixa font que fan servir alguns dels models de NAOMI, i respon a la referència 400-5330-03.

 

 

Afortunadament per a tots els que tenim una MODEL amb finalitats recreatives, aquesta font d'alimentació és totalment compatible amb una font ATX d'ordinador; i dic afortunadament perquè en el seu format original resulta bastant cara. Òbviament, la diferència més gran està en els seus connectors, però en allò realment important (volts i ampers) és idèntica. 

 

Font MODEL 3

 

 

Font ATX (PC)

 

 

Per fer el canvi d'una font a l’altra, i més en el cas d'una màquina recreativa, hem de seguir unes pautes bàsiques: 

 

- Sempre respectarem els connectors originals per no tallar el cablejat de la màquina, és a dir, dessoldarem els connectors originals de la font (mitjançant una pistola de calor) per poder-los-hi soldar després els cables provinents de la font ATX.

 

 

Com podeu veure, un dels connectors ja ve surant a la font original, pel que només n’haurem de tallar els seus cables. Dels tres connectors tan sols n’usarem dos, mentre el de la dreta de tot (destinat als 110-220V).

 

Una vegada tinguem els connectors dessoldats de la font original, passarem a preparar l’ATX. El primer que hem de tenir en compte amb qualsevol font d'ordinador és el color dels seus cables:

 

- VERD - POWER ON

- NEGRE - NEGATIU

- VERMELL - 5V

- GROC - 12V

- TARONJA - 3’3V

 

Tenint això entès, ja només ens queda tallar tots els connectors originals de la font, i soldar els cables als connectors de la font de la MODEL, seguint escrupolosament el seu pinout.

 

Començarem per unir el cable verd amb un de negre qualsevol, de manera que la font arrenqui per si mateixa quan donem corrent a la màquina. 

 

NOTA: en cas de no tenir màquina i preparar a MODEL 3 per jugar a casa, aquests dos cables han d'anar a l'interruptor POWER principal.

 

 

A continuació us deixo el pinout a seguir amb els cables de corrent, i alguna foto del procés.

 

NOTA: per alleugerir-vos la feina us diré la correlació de colors/voltatge dels cables d’alimentació de la MODEL 3:

 

BLANC – NEGATIU

MARRÓ – 3’3V

GROC – 12V

VERMELL – 5V

 

 

NOTA: si la nostra font es troba dins d’una màquina, i per tant és immòbil, no fa falta aïllar els pins dels connectors; simplement ens assegurarem que no es toquin entre ells una vegada soldats, que no quedin forçats, i que no toquin cap part metàl·lica de la màquina. D'altra banda, si aquesta modificació la fem per jugar amb la MODEL 3 d'una manera més “portàtil” (en una TV o similar), sí que seria bo aïllar-ne els pins, per no provocar un creuament a l’hora de manipular-la.

 

NOTA 2: la connexió es pot fer de diverses maneres. TOTS els cables de la font ATX del mateix color van soldats al mateix lloc, pel que a l'hora de cablejar el connector de la MODEL ho podem fer amb un cable a cada pin, o amb un parell o tres de cables units entre si, amb els pins units amb estany.

 

MODIFICACIÓ DEL CONNECTOR DE CORRENT ORIGINAL DE LA MÀQUINA 

 

Com us he deixat anar uns paràgrafs més amunt, per una qüestió de seguretat sí que podem modificar el cablejat original de la recreativa per als cables de 110-220V. Per fer-ho n'hi haurà prou de soldar un connector universal de font ATX als cables originals, sense tallar-ne el connector.

 

 

I ja per acabar, comentar que a la font original de la MODEL, en una recreativa, és possible que ens hi arribin 110V, pel que a l’hora d’adaptar-ne una de PC, haurem d’assegurar-nos que el selector d'entrada estigui en aquesta modalitat. No totes les ATX porten selector, però si el porten i no us funciona, comproveu-ne la seva posició. En cas de no comptar amb selector, haurem d’alimentar-la amb corrent de 220v de l’interruptor general de la màquina (passant un cable nou).

 

CONJUNT FUNCIONANT AMB ATX

NOVETATS

26.08.24

26.08.24

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23