1- Botons de TEST i OPCIONS.
2- Connector USB per a enllaçar l'I/O.
3- Sortida d'àudio en nivell baix (per amplificar).
4- Sortida de vídeo en format VGA, perfecte per als monitors o TVs modernes.
5- Entrada d’alimentació.
Una vegada explicades les bases més importants d'una NAOMI i les seves principals peculiaritats, passarem a exposar-vos-en el seu ús domèstic.
PERSONALITZAR UNA NAOMI PER JUGAR A CASA
Anteriorment us he comentat que, gràcies a la seva semblança gràfica amb la Dreamcast (per VGA), la personalització d'una NAOMI quedava en dubte per culpa del guirigall de cables i accessoris. Però com en tot, hi ha maneres i maneres de personalitzar una placa.
Fa temps vaig personalitzar una NAOMI dins d'un moble de PC, i tot i que va quedar francament bé em va portar força feina i despesa econòmica, ja que el noi que me la va encarregar la volia connectar a una TV de tub amb l'I/O de CAPCOM.
Més recentment, ha caigut a les meves mans una NAOMI amb el joc Virtua Tennis, i m'he decidit a afegir-la al meu “Racó Arcade”, bàsicament per dues raons: l'amor incondicional a SEGA i pel que el sistema NAOMI ha representat a nivell ARCADE durant molts anys.
No hi ha dubte que va ser un dels sistemes més versàtils i fructífers de la història de l'oci recreatiu (per no dir el que més); una plataforma molt potent que tot i ser sovint comparada amb la Dreamcast, evidentment la supera.
La NAOMI, en ser un maquinari ARCADE, mostra una nitidesa gràfica i de refresc molt superior al de la seva germana domèstica, i a més el seu format principal en cartutx resulta perfecte per reduir els temps de càrrega.
A més a més, els més exigents tenen l'opció d'afegir-hi un lector GD-Rom que li permet reproduir jocs específics de NAOMI, incompatibles amb la Dreamcast.
Però abans d'entrar en els detalls, voldria donar-vos a conèixer uns punts A TENIR MOLT EN COMPTE a l'hora de decantar-se per una NAOMI:
La NAOMI és un maquinari ARCADE pelat que requereix de plaquetes secundàries per funcionar, pel que a pèl no es pot fer servir per a res, ni en màquins (NO-NAOMI), ni en televisors.
Una d'aquestes plaques és l'I/O, una interfície encarregada de processar els senyals (pulsacions de negatiu) dels estics a protocol NAOMI, i per tant no podrem jugar sense ell. Aquesta placa està situada a l'interior del moble recreatiu, just darrere del panell dels estics.
L'I/O convencional és el JVS I/O, una plaqueta (amb el logotip de Sonic) que demana la placa mare abans d'arrencar el joc. Si no hi és present, la placa mostra un missatge de Not I/O Found i no ens deixa fer més enllà d’entrar al menú intern de la placa.
NOTA: si voleu un consell, no compreu mai una placa NAOMI sense l'adaptador I/O corresponent.
Aquí comprovareu clarament el despit de molts venedors, que us voldran vendre tots dos articles per separat, sabent perfectament que l’un sense l'altre no funciona...
És molt important que si es desmunta un moble NAOMI, SEMPRE es desmunti el seu I/O que, a tot això, tal i com ja he comentat, s’ubica darrere el panell dels estics.
I/O JVS
Existeixen dos models més que transformen els senyals a JAMMA: un ve de la mà de la pròpia SEGA i l’altre prové de CAPCOM.
Tots dos són correctes, però tingueu en compte que anirem sumant diners al projecte, doncs el de CAPCOM (el més complet) pot arribar fins als 100 euros amb facilitat.
El conveni NAOMI + I/O és una placa ARCADE molt correcta per connectar, a través de VGA, a monitors o televisions planes. Evidentment, i tal com passa amb altres plaques tipus Atomiswave, els jocs 2D mostren uns píxels en els personatges que si la tenim connectada a un CRT per RGB no s’aprecien; en canvi, en els 3D la situació millora molt, fins al punt que en una TV Samsung de 32”, per HDMI, es veuen impressionants.
Amb això vull que entengueu la importància de comprar una NAOMI amb la seva I/O original, doncs d'aquesta manera (i si no volem RGB) ja no haurem de gastar-nos més diners.
La NAOMI és una placa que consumeix molt, pel que la font, tot i poder ser la d’un PC convencional, ha de ser d’uns 300 a 500W com a mínim. Si la font no dona el voltatge necessari poden sorgir diversos problemes: que la placa no arrenqui, que arrenqui però els jocs no, que arrenquin els jocs però amb errades gràfiques...
Com passa gairebé a tota placa electrònica potent, la NAOMI porta dos ventiladors per dissipar-ne la calor, i mentre el del processador no molesta, el d'extracció d'aire general és bastant insuportable.
Per solucionar aquest problema, el que per altra banda ens trobarem sempre que vulguem convertir maquinari ARCADE en consola domèstica, passarem a connectar de manera obligatòria aquest ventilador infernal a només 5 volts.
Comentats aquests punts, comencem amb la preparació de la placa i les seves peculiaritats.
El primer que farem, tant amb aquesta com en qualsevol altra placa ARCADE, és desmuntar-la totalment i netejar-la a consciència, perquè la porqueria que trobarem al seu interior segurament serà més que notori. Penseu que, per desgràcia, durant molts anys aquestes màquines només han servit per fer diners, i la forma més correcta de fer diners (segons molts) és invertir el mínim imprescindible en manteniment...
A continuació, farem els forats pertinents a la carcassa, amb la finalitat d’ubicar tant els DB-15 per als comandaments com els botons de test. D'aquests últims botons en podem prescindir, doncs la mateixa NAOMI ja els porta bastant accessibles a la seva plaqueta lateral.
La part més embolicada, per dir-ho d'alguna manera, és la connexió de l'I/O i la seva implantació al conjunt. A banda d’això, el vídeo el traurem per VGA des de la plaqueta lateral, així com l'àudio (no amplificat, en format RCA).
Després de donar-hi voltes, jo vaig optar per implantar l'I/O a la part inferior de la placa, ja que hi quedava perfectament amagat.
Per portar-ho a terme, vaig haver de retallar els retenidors dels connectors i les seves parets laterals perquè no sobresortissin més que els peus de la placa, i poder així soldar els cables amb més facilitat.
La carcassa de la NAOMI, tot i ser gruixuda i plena de nervis és bastant espaiosa, pel que passar cables a través d’ella no resulta laboriós.
Com heu pogut veure a les fotos anteriors, vaig fer tres forats: dos de rodons per al corrent i el cable USB, i un d'allargat per passar els cables dels comandaments.
El cable USB és necessari per unir la placa mare amb l'I/O, i jo el vaig soldar directament per evitar el cable per fora, tot i que també seria totalment vàlid posar-hi un cable USB normal i corrent.
També haureu vist que vaig afegir un connector MOLEX a la meva placa, primer per alimentar així la NAOMI dels 12, 5 i 3 volts que necessita, i després perquè no es veiessin les soldadures per fora. Com us he dit al paràgraf anterior, també seria totalment vàlid soldar els cables directament al connector femella de la consola.
I a propòsit d’aquest connector femella, comentar-vos que està en un format ben estrany (no estàndard de PC), pel que per no embolicar-vos, podeu soldar els cables de la font directament en ell.
Gris - Negatiu
Groc - 12V
Rojo - 5V
Taronja - 3’3V
Com podeu veure, tampoc és que sigui una placa extraterrestre... Té les seves peculiaritats, però creieu-me que personalitzar-la no resulta més complicat que fer-ho sobre qualsevol MVS.
A continuació us adjunto els pinouts i les peculiaritats del cablejat:
L'I/O I ELS SEUS PINS ÚTILS
Agafeu com a referència la posició de la imatge.
Connector d'alimentació (vermell)
1+2 - 5V
3+4 - Negatiu
Connector de comandaments (groc) - Correlació de pins
Pins 1 i 2 – units entre si
Pins 31 i 55 – units entre si mitjançant resistència de 120 Ohms
Pins 32 i 25 – units entre si mitjançant resistència de 120 Ohms
Pins 3 i 33 – 5V per al DB15
Pins 6 i 36 – negatiu per al DB15
Pin 9 – Start P1
Pin 10 – dreta P1
Pin 11 – esquerra P1
Pin 12 – a dalt P1
Pin 13 – a baix P1
Pin 14 – botó 1 P1
Pin 15 – botó 2 P1
Pin 16 – botó 3 P1
Pin 17 – botó 4 P1
Pin 18 – botó 5 P1
Pin 19 – botó 6 P1
Pin 20 – botó 7 P1
Pin 21 – crèdit P1
Pin 39 – Start P1
Pin 40 – dreta P1
Pin 41 – esquerra P1
Pin 42 – a dalt P1
Pin 43 – a baix P1
Pin 44 – botó 1 P1
Pin 45 – botó 2 P1
Pin 46 – botó 3 P1
Pin 47 – botó 4 P1
Pin 48 – botó 5 P1
Pin 49 – botó 6 P1
Pin 50 – botó 7 P1
Pin 51 – crèdit P1
Com veureu, hi ha set funcions de botó, encara que la majoria dels jocs d’una NAOMI n’utilitzen només dos o tres. No obstant això, jocs com el Capcom Vs SNK en fan servir fins a quatre. Per tant, a l'hora de cablejar els DB-15, si volem utilitzar comandaments en format NEO GEO, haurem de cenyir-nos a les necessitats dels nostres jocs.
Si ens fabriquéssim un estic de sis o set botons, aquest problema ja no existiria i els podríem cablejar tots.
CABLE USB I EL SEU PINOUT
Com he comentat anteriorment tampoc cal fer tot això, ja que amb un cable USB normal i corrent (tenint en compte els diferents formats de connector) ja passarem, però si es volen tallar els connectors (per`amagar millor el cable) els colors i la posició de cada pin és estàndard als USB.
Per a la nostra finalitat ens fixaríem en Device i soldaríem directament als punts de soldadura de la placa.
VENTILADOR EXTRACTOR
ALIMENTACIÓ GENERAL NAOMI
L’alimentació general de la placa mare, com us he comentat anteriorment, podeu aportar-la des de fora, a través del propi connector, o des de dins, soldant directament als punts de soldadura.
Negre – Negatiu
Groc – 12V
Rojo – 5V
Taronja – 3’3V
Una recomanació:
Com a LED pilot Power, o simplement com mesura embellidora, podeu col·locar dos LEDs darrere del ventilador general d'extracció.
D'aquesta manera, es veurà el feix de llum a través dels forats, el que queda francament bé.