El comandament de la NES, tot i ser bastant vell, té una peculiaritat que hem de tenir en compte a l’hora de puntejar-lo com a interfície, ja que porta uns ponts (resistències) de carbó que ens impedeixen agafar senyals del xip decodificador.
Seria molt fàcil seguir les pistes i soldar els cables als punts de soldadura del xip, però no ho podem fer perquè es mesclarien els senyals i no funcionaria bé.
Haurem de ser molts cauts en agafar el negatiu, ja que aquest senyal es mescla per mitjà dels comentats ponts de carbó, i això crea creuaments i retorns.
Per un correcte funcionament de l’stick que connectem al comandament de la NES (o si el volem fer servir com a simple interfície dins del propi estic), haurem de pelar una mica les pistes dels comandaments i soldar-hi allà els petits cables.
Amb aquesta solució totalment innòcua, podreu amortitzar una mica més el gloriós estic oficial del Tatsunoko VS Capcom de la Wii.
Aquest estic, creat per MadCatz, sense arribar a la qualitat dels HORI o similars, té unes prestacions genials que el converteixen en un stick fantàstic per a qualsevol plataforma: vuit botons d’acció, direccional, amb l’START i el SELECT (en format ventosa) que ofereixen tot un ventall de possibilitats.
Internament, a part de la plaqueta codificadora de Wii, funciona com un estic clàssic de comandaments per negatiu, pel que ens va perfecte per adaptar-lo a qualsevol sistema.
En el cas que segueix, i sense treure-li la compatibilitat Wii, m’he limitat a soldar un connector en format NEO GEO per poder-lo fer servir a AES, MVS o les diverses JAMMA que posseeixo.
Sincerament, i sense desmerèixer per a res el catàleg ARCADE de la Wii, crec que és de justícia donar-li una mica més de vida a aquest fantàstic stick.
Abans de començar la modificació, recordar-vos que podeu fer-lo servir amb qualsevol sistema, sempre que hi fiqueu, dins de l’stick, la plaqueta del comandament original de la consola escollida com a interfície.
Per convertir-lo en format NEO GEO només necessitem un cable amb connector final DB15. Jo he fet servir un prolongador de comandament que tenia per casa, i una femella DB15 per no trencar-lo, però la construcció pot ser al gust del consumidor.
L’únic important a tenir en compte és que el «pinout» del DB15 ha de ser en format NEO GEO.
En obrir l’stick ens adonarem que té una construcció bastant simple, encara que ens pugui estranyar que tots els cables vagin a una espècie de regleta.
Això no és més que una plaqueta electrònica que ens facilitarà molt les coses.
En ella hi ha dues línies de senyal: la superior de negatiu comú i la inferior de senyals provinents dels botons. Amb això tenim que el negatiu del DB15 haurem de soldar-lo a la filera marcada en negre, mentre que els senyals dels botons a la filera marcada en vermell.
Per als comandaments d’acció, només ens cal escollir el botó que volem fer servir per a cada cosa i seguir els seus cables; per a major facilitat, cada botó té un color de cables.
A continuació, sense especificar els botons a fer servir (això va a gustos), us adjunto la posició del DB15 del direccional i del negatiu general.
Cada botó d’acció té un color específic, pel que només hem seguir-lo i adonar-nos de soldar a la filera inferior, donant-li la volta a la regleta (la línia vermella, a la foto anterior).
Posició DB15 al direccional:
Per treure el cable fora de l’stick només hem de llimar una miqueta més el passa cables original i ficar-hi els dos allà.
Aspecte final de la modificació (interna i externa):
Aquesta modificació serveix, de la mateixa manera com passava en el cas anterior, per donar més vida a un stick de gran qualitat com pot ser aquest RAP-4 per a PS4. Per aquest motiu us convido a afegir-hi un connector per fer-lo compatible amb NEO GEO, SUPERGUNS i d’altres sistemes ARCADE que tinguem en aquest format.
A més ens va perfecte per ficar-hi un connector a la zona que podeu veure a l’anterior fotografia, ja que porta un espai on amagar el cable USB, i d’aquesta manera no n’espatllem l’estètica exterior. Per les connexions usarem l’esquema estàndard de NEO GEO, i per poder jugar amb comoditat, farem servir un (o dos) allargadors de cable «pin a pin».
Agafarem com a negatiu comú a tots el cable negre que prové de l’stick, i a partir d’aquí, anirem connectant els cables de les ordres amb el cable del botó seleccionat que commuti a negatiu quan polsem aquell botó. Això ho comprovarem amb un tèster en posició de continuïtat (a poder ser amb avisador acústic) i posarem una de les seves puntes al mencionat cable negre. Amb l’altra punta anirem punxant els cables dels botons per comprovar quin és el correcte. Penseu que en repòs (sense prémer cap botó), un dels cables ja té continuïtat directa amb el negatiu, pel que el que nosaltres puntejarem serà el que tingui aquesta continuïtat (fent pitar el tèster) quan premem el botó.
A continuació us deixo alguna fotografia de tot el tema finalitzat, així com una correlació dels cables a puntejar a la zona de l’stick (més complicat i molest de mirar).
- Cable negre - Negatiu comú
- Cable taronja - Ordre «amunt»
- Cable vermell - Ordre «avall»
- Cable groc - Esquerra
- Cable verd - Dreta
NOTA: no us refieu dels colors sense comprovar-ho amb el tèster, doncs aquests són els colors en aquest model concret d’stick (PS3-PS4). He vist que també està en el mateix format per a ONE i SWITCH, pel que diria que els colors seran els mateixos, però tot i això, no doneu per acabat el MOD sense haver comprovat realment els senyals.