Nois!
Si hi ha una consola capaç de sorprendre, aquesta és sense cap mena de dubte la Dreamcast mostrant imatge per VGA.
Sense arribar a la qualitat de NAOMI, us puc assegurar que aquesta modificació és crucial per gaudir-la a les televisions modernes, i possiblement s’assembli a la placa «Arcade» en un 80% quant a qualitat gràfica.
Cert que en el seu moment es venien adaptadors que feien aquesta funció, però la dubtosa qualitat de molts dels que es troben actualment per Internet fan que la modificació física de la consola sigui una molt bona opció.
Per a tal efecte no ens necessitem de cap xip, només quatre resistències, 3 condensadors, un micro interruptor i, evidentment, un connector VGA femella.
Amb això i una quadrícula de soldar (opcional) ja podem deixar la nostra consola com sempre havia merescut.
NOTA: una quadrícula de soldar és una placa on podem insetar els components i crear circuits amb facilitat.
Material necessari:
- 2 resistències de 100 Ohms.
- 2 resistències de 4’7K.
- 3 condensadors de 220 micros.
- 2 díodes.
- 1 micro interruptor.
- 1 connector VGA femella.
Execució:
Hi ha moltes maneres diferents de procedir: n’hi ha que prefereixen construir la caixeta exterior (al mateix cable) o dins de la consola. Jo he utilitzat «l’espai sagrat» de la consola: la ubicació del mòdem que actualment no serveix per a res.
Així doncs, traient el mòdem en sí trobarem l’espai suficient per a posar els components i el connectors; a més, si ho posem tot allà, ens queda com un simple afegitó, i si mai el volem anul·lar (cosa que no farem...) per un canvi de MÒDEM, tornarem a deixar la consola com venia d’origen (estèticament parlant).
A continuació dividirem la modificació en tres parts:
1- Soldar els cables a la placa base.
Començarem per desmuntar tota la consola fins arribar a la placa base. A la part inferior de la mateixa haurem de soldar els cables necessaris que portarem a l’espai del mòdem, tal i com es mostra a l’esquema 1.
Podeu fer servir el mateix color de cables, el que us facilitarà la seva posterior identificació una vegada els tinguem tots al buit del mòdem.
Llegenda dels colors (si respectem els colors ens guiarem millor):
- Gris (1) – canal esquerre d’àudio.
- Vermell (1) – canal dret d’àudio.
- Negres – ambdós negatius, un per al connector d’àudio i l’altre per al VGA.
- Taronges – ambdós s’han de portat al commutador VGA/RGB.
- Gris (2) – Vsync.
- Gris (3) – Hsync.
- Groc – 5V.
- Blau – Green VGA.
- Vermell (2) – Red VGA.
Per estalviar-nos problemes, a l’hora de tornar a muntar la placa mare, podem tallar la xapa refrigeradora inferior i fer una petita osca perquè passin els cables per sota del connector original del mòdem.
Us aconsello, ja que la modificació és seriosa, fer també el truc de regió a la placa ja que, a més a més de ser molt útil, no afecta la qualitat d’imatge VGA.
2- Creació del convertidor electrònic.
Un cop disposem de tot el buit del mòdem, haurem de procedir a la creació de la «plaqueta» i la connexió final amb el connector VGA.
Jo he utilitzat una quadrícula de soldar, que certament ajuda a l’hora de la construcció, però de tota manera és perfectament viable soldar tots els components directament entre ells; l’única cosa que hem de respectar són les polaritats dels mateixos.
Lila – condensadors (220); respecteu-ne la polaritat.
Rosa – resistències de 100 Ohms.
Verd – resistències de 4’7K.
Marró – díodes; respecteu-ne la polaritat.
NOTA: com podeu veure a l’esquema, els colors marquen l’entrada (esquerra) i la sortida (dreta) de cada senyal. Els 5V es queden a la placa i no han d’arribar al connector VGA.
Un cop haguem fet això ja només ens faltarà adaptar els connectors a la carcassa del mòdem, llimar-ne tots els seus sortints interiors, i connectar.
Connexió als connectors finals
Connexió de l’àudio: recordeu que els VGA no aporten so, pel que forçosament haureu de posar un connector d’àudio, ja sigui en format RCA (com a l’exemple) o en format jac d’auriculars.
Connexió de l’interruptor: aquest interruptor no fa més que informar la consola de si volem imatge per RGB-AV (normal) o VGA i forçar-la a treure aquest senyal. Aquest commutador és indispensable, ja que si no el connectem la nostra Dreamcast mai traurà VGA.
NOTA: ambdós cables taronges podem ajuntar-los entre sí i aleshores només haurem, mitjançant l’interruptor, de donar-los senyal de negatiu, o no.
Connexió del connector VGA:
VÍDEO COMPARADOR D'IMATGE
NOTA: potser no es pot apreciar de la millor manera en el vídeo, però en el meu cas la millora de la imatge és brutal!
Esquema original.
(Premeu per fer gros)
Aquesta modificació és molt interessant i la dividirem en dues parts: una a la qual farem un parell de modificacions molt simples a la placa mare de la consola, i una altra on li haurem d’introduir software lliure.
Modificació de la placa mare
El primer que hem de fer és desmuntar la consola fins a quedar-nos amb la placa mare a les mans; la modificació es portarà a terme a la part inferior de la mateixa.
A la següent imatge veureu els punts a modificar:
El punt 1
Com veureu a les següents fotografies, hi ha una resistència marcada com a «R 512».
En aquesta resistència, marcat a la foto, hem de soldar un cable que porti 12 volts, uns 12v que traurem d’un dels punts de soldadura generals, tal i com s’especifica a la segona foto.
El punt 2
En aquest segon punt trobarem uns jumpers marcats amb la numeració «R 422».
Si ens hi fixem, veurem que hi ha dos puntets de soldadura que estan separats; l’únic que hem de fer és ajuntar-los amb un trosset de cable o amb el mateix estany.
I ja està, amb aquestes dues modificacions tan simples ja tenim la part física finalitzada. Per tant, ja podem tornar a muntar la consola.
Gravació del software necessari
Com ja deveu saber, la Dreamcast es caracteritza pel munt de software lliure que té, ja sigui de la mà d’«Utopia», «Echelon» i companyia. A més, té l’avantatge d’empassar-se les còpies sense cap mena de problema. Per tant, el que hem de fer és gravar en un CD verge el software de «Region changer».
Aquest programa no és més que una utilitat per a poder triar diversos ajustaments de la nostra consola com poden ser la regió, el senyal de vídeo sortint i fins i tot d’altres de dubtosa utilitat.
Punxant en la icona següent, podeu descarregar-vos el programa en format «.rar». En descomprimir-lo us sortirà una imatge en format «.cdi» per al programa de gravació «Discjuggler».
Arrossegant el fitxer sobre la icona del programa, ja se us carregarà per a poder-lo gravar.
Un cop gravat, ho introduïm a la Dreamcast i veurem com se’ns obre el programa en qüestió.
Dins de l’apartat «Change Region» és on podem tocar les opcions més importants.
NOTA: el programa es comanda amb l’analògic del comandament de DC, com si es tractés d’un ratolí.
Només posant «Japan» i «NTSC» ja tenim la consola japonesa. Aquests ajustaments quedaran memoritzats a la consola, per tant si volem jugar de nou un joc PAL amb els paràmetres japonesos, no ho podrem fer fins que fem servir de nou el programa i els restablim.
NOTA: en algunes consoles japoneses de primera fornada, la modificació de regió no funciona correctament: sí que es guarden els ajustaments d’idioma i vídeo, però no la regió dels jocs (el logo no canvia de color i segueix sense admetre jocs de regions diferents).
Per aquestes consoles, l’opció més senzilla és llançar el software CDBoot d’Utopia. A continuació us adjunto les dues versions que posseeixo:
Responent un dubte del fòrum, he creat aquest tutorial «virtual» de com connectar una font d’alimentació de PC a una Dreamcast.
Totes les Dreamcast (PAL i NTSC) treballen amb uns voltatges interns ideals per a una font de PC. Aquest manual tant pot ser útil si se’ns trenca la placa d’alimentació original, com si tenim una NTSC i volem posar-li un transformador 220/110.
Quan parlo de “tutorial virtual” vull dir que no he realitzat la prova física, però teòricament hauria de funcionar: la idea és anul·lar (i treure) la placa original i connectar-li, mitjançant algun tipus de connector, la font de PC.
Comencem amb una foto dels voltatges utilitzats per una DC.
Seguidament deixarem clars alguns conceptes sobre les fonts de PC. Les més modernes tenen una peculiaritat que ens va de conya per portar a terme aquesta modificació: la font es posa en funcionament remotament si puntegem dos cables del connector general de la placa mare.
Aquest connector, que originàriament aniria connectat a la placa mare de l’ordinador, té tots els cables que necessitem per al nostre propòsit: els grocs són els de 12 volts, els vermells són els de 5 volts, els taronges són els de 3’3 volts i els negres són els negatius. A més hi ha un cable (que acostuma a ser verd o gris) que un cop puntejat a negatiu fa que la font arrenqui des del botó «Power» de la nostra Dreamcast.
Recomanació: per a que quedi una mica més estètic, us recomano obrir la font i tallar tots els cables, exceptuant un de cada dels que hem anomenat al paràgraf anterior. Després, podeu soldar una mànega de cinc cables i, d’aquesta manera, serà l’únic que sortirà de la font, d’una manera molt més polida.
Per acabar, haurem d’intercalar un connector entre la consola i la font; l’ideal seria un DB9 (o un MOLEX de PC amb un sol negatiu), ja que per mida entra perfectament en el buit deixat pel de 220V original.
CONNEXIONS
Vermells – 5 volts
Grocs – 12 volts
Taronja – 3’3 volts
Negres – Negatiu
Verd o gris – (puntejat amb negatiu) Font «ON»
Gràcies a les investigacions conjuntes dels companys Sefirot i amx30, hem ideat una manera de connectar un LED perquè ens marqui l’accés a dades del GD-ROM.
Antigament, les consoles mostraven aquesta funció, i realment era curiós poder veure quan la consola estava llegint. Més endavant, amb les polítiques d’abaratir despeses de producció aquest costum va desaparèixer. En el cas de la Dreamcast, aquesta funció l’aconseguirem connectant un LED directament a un pin concret del connector de dades del lector.
Per arribar a aquest pin, haurem de desmuntar la consola completament per poder accedir a la placa mare.
A la part inferior de la mateixa, veurem els punts de soldadura d’aquest connector de dades del lector.
L’única cosa que hem de fer és connectar un cable al punt de soldadura marcat a la foto següent. Aquest pin dona senyal positiu, pel que el connectarem a la pota positiva del LED, mentre que la negativa la connectarem a qualsevol part metàl·lica o de negatiu de la consola.
Podem utilitzar qualsevol tipus de LED, lluminós o pilot, i no precisem de cap resistència. La ubicació del LED anirà al nostre gust: a la carcassa, a la reixeta de ventilació, o simplement al costat del de «power» original; així, quan llegeixi, el LED original semblarà que mostri dos colors.
VÍDEO
Alguns models de Dreamcast equipen un ventilador bastant sorollós... No us sabria dir amb exactitud quins models són els afectats però es nota d’una hora lluny.
La solució que us proposo a continuació és del tot innòcua per la consola i totalment reversible: canviarem l’alimentació de 5 volts (d’origen) per una de 3’3v, així aconseguirem que baixi de voltes i, en conseqüència, el soroll.
Per fer aquesta modificació només hem de tallar el cable vermell del ventilador i portar-lo fins el pin de 3’3v de la font d’alimentació, així de simple i així d’efectiu...