50 / 60 HZ
Sentint-ho molt, la JAGUAR no pot presumir d’una gran qualitat, però té algun joc que podria semblar bo i tot... per potenciar-lo, aquí teniu una modificació d’allò més aconsellable, ja que la versió PAL de la JAGUAR tampoc es va escapar de les maleïdes franges negres i els 50 Hz.
Creieu-me que a 60 Hz tot us semblarà una mica millor:
És una modificació molt simple, pel que no ens caldran uns gran coneixements.
Començarem traient les carcasses de la consola i ens fixarem en la part inferior de la placa mare. A la zona marcada de la següent fotografia podem veure uns puntets de soldadura en forma de jumpers, amb dos d’ells units:
Aquests dos puntets inferiors (que veureu aquí sota) van units amb una resistència/pont, i el que farem serà dessoldar aquesta resistència i intercalar-hi un interruptor. Per a això, soldarem dos cables, un a cada puntet de soldadura, i els portarem a un microinterruptor que, prèviament, haurem fixat a la consola.
Per finalitzar, us proposem un bon lloc on fixar l’interruptor:
ADAPTAR QUALSEVOL COMANDAMENT A LA JAGUAR
Abans de prosseguir us recomano llegir el reportatge tècnic de comandaments per negatiu, que us ajudarà a entendre bé el funcionament de tals comandaments.
L’ATARI JAGUAR no pot presumir de gran cosa: ni és una bona consola, ni té un catàleg generós, ni posseeix el millor comandament de la història... de fet, el comandament original en format «Dymo» més aviat deixa bastant a desitjar, si bé el curiós exemplar de sis botons millora bastant l’experiència.
A continuació us presentarem una recepta de collita pròpia per adaptar qualsevol comandament a la consola.
La idea inicial era la de ficar un connector al comandament original per poder connectar-ne un «Old Style» de NEO GEO, mirant de donar una mica de glamour a una consola que, innegablement, no en té.
Però, quan vaig desmuntar el comandament original de la JAGUAR, em vaig trobar amb una peculiaritat «made in USA», i és que no treballa com els convencionals.
Els comandaments de l’època funcionaven per senyals de negatiu (comú a tots els botons), mentre que els més moderns ja portaven un xip processador de senyals.
Doncs resulta que en aquest comandament hi ha un embolic de senyals que jo crec que ni tant sols la gent d’Atari sabien com anaven... és a dir, que mentre la creueta i dos botons van per negatiu, els altres tres botons van processats mitjançant un xip, pel que una adaptació senzilla resulta impossible.
La manera més simple que he trobat és la que trobareu a continuació, però perquè arribi a bon port necessitarem modificar tant el comandament original de JAGUAR com el que volem adaptar.
Finalment, un comandament de tres botons de Megadrive va ser el meu escollit.
Modificació del comandament original JAGUAR
L’únic que farem en aquesta modificació és agafar els tretze senyals diferents del comandament, i portar-los a un connector DB15, que ens anirà de luxe en aquest cas; la funció del comandament original serà merament d’interfície.
El primer que farem serà separar les carcasses del comandament de JAGUAR i observar-ne, detingudament, el seu interior.
Si us hi fixeu bé, en girar la part superior, ens quedaran uns punts de soldadura a la vista; en ells és on nosaltres soldarem els cables, i els portarem al DB15.
A continuació us indicaré la correlació de comandaments.
Podem fer servir aquest mateix ordre per connectar-los al DB15, i així ens estalviarem embolics: és a dir, el comandament número 1 el soldarem al pin número 1 del DB15, i així correlativament.
1- Negatiu
2- Right
3- Options (1)
4- Options (2)
5- Botó "A"
6- Botó "B" (1)
7- Botó "B" (2)
8- Botó "C" (1)
9- Botó "C" (2)
10- Pause
11- Up
12- Left
13- Down
Pinout DB15 vist des de la cara a soldar.
Amb això ja podrem tornar a muntar el comandament i procedir la modificació al nou comandament.
Modificació del comandament a adaptar
NOTA: com us he dit abans, el millor és utilitzar un comandament d’ordres per negatiu, ja que així ens estalviem haver de tallar pistes.
Finalment, em vaig decidir per un de Megadrive de segona generació. Com que també incorpora un xip sesenyals, vaig haver de tallar alguna pista per deixar els seus botons completament independents (un PAD de PC també podria ser una bona opció).
El primer que hem de fer és desmuntar el comandament, tallar-ne el cable i quedar-nos amb la placa mare a la vista.
Seguidament, observarem bé la seva construcció per si fa falta tallar-ne alguna pista; hem d’aconseguir que tots els comandaments estiguin separats.
Com hem vist abans al comandament original, la creueta i els botons «A» i «pause» han d’anar amb un negatiu comú entre ells, mentre que la resta van per separat.
Si agafem un comandament d’ordres per negatiu, com ja tindrem tots els botons comunicats per negatiu, només hem de tallar les pistes dels botons «B», «C» i «opcions».
Aquests comandaments haurem de deixar-los totalment independents dels dos pols, pel que tallarem les dues pistes que van al contacte.
Si hem escollit un comandament de senyals processades (amb xip), tallarem totes les pistes, i després ajuntarem un cantó del contacte de les ordres «up», «down», «right», «left», «A» i «pause» entre si.
D’aquesta manera ja tindrem aquesta part preparada per als comandaments per negatiu (per a tal comesa el cable «wire ripped» és ideal perquè és molt fi, i no ens estovarà en absolut).
NOTA: si com a l’exemple feu servir un comandament de Megadrive (o qualsevol altra que consti de xips i components), li haureu de treure tals components perquè no influeixin en els comandaments i ens donin senyals residuals.
A continuació ja podrem procedir a soldar els cables. Lògicament, necessitem un cable de 13 fils, que haurem d’anar soldant a la placa del comandament i al DB15, respectant la polaritat que hem fet servir al comandament original de JAGUAR.
Recordem els comandaments
1- Negatiu
2- Right
3- Options (1)
4- Options (2)
5- Botó "A"
6- Botó "B" (1)
7- Botó "B" (2)
8- Botó "C" (1)
9- Botó "C" (2)
10- Pause
11- Up
12- Left
13- Down