INSTAL·LAR UN LED POWER
No sé si també us passarà a vosaltres, però a mi em resulta molt molest estar provant jocs sense saber si la consola està encesa o no, i la TWIN FAMICOM només té un únic LED pilot, que és el de dades de lectura del disquet.
Així que a continuació us mostraré un mètode ideat per no alterar l’estètica de la consola, adjuntant un LED lluminós a l’interior de la màquina, de manera que podem veure el llum a través de la carcassa:
En realitat és un mètode que es pot aplicar a totes les consoles, però no en totes lluirà de la mateixa manera, ja que hi ha plàstics més i menys opacs.
Començarem per obrir la consola. En segon lloc, separarem la placa electrònica principal. Ara, ubicarem el LED i, finalment, connectarem el LED. Recordeu que a una de les seves potes hem d’intercalar una resistència de 100 Ohms (com es mostra a l’última fotografia). Per connectar aquests pins, el millor serà soldar els cables amb una mica d’estany, però qualsevol connector femella que ens encaixi pot funcionar.
MODIFICACIÓ DE COMANDAMENTS
La següent modificació que us presentem, podria semblar gairebé immoral per als més puritans, ja que ens carregarem l’essència original de la consola, però de tota manera, ser col·leccionista no ha de voler dir tancar-se les portes a la comoditat...
La TWIN FAMICOM de Sharp, de la mateixa manera que la Famicom original de Nintendo, són joies «made in Japan» que criden molt l’atenció però que com altres monstres de l’època, tenen un handicap força molest per als col·leccionistes: uns comandaments enganxats a la consola i uns cables exageradament curts.
A l’època, la distància de seguretat amb la TV ni es coneixia, pel que les companyies passaven del tema. Això, a part de donar un aire de joguina barata a la consola, feia que als que ens agrada tenir les màquines a un prestatge i jugar-hi des d’allà mateix, ens sigui molt feixuga la seva manipulació.
Però aquí teniu la solució de Briconsola:
Adjuntar un connector extra per tenir els comandaments independents i, ja posats, allargar-los una miqueta.
Per a tal comesa, un connector DB15 ens anirà perfecte, ja que entre els dos comandaments no arribem als 15 fils. La idea bàsica és passar els senyals de la placa mare al DB15 i, a través d’aquest, poder connectar els comandaments.
El procediment que us exposo a continuació és el que vaig fer servir jo, però en realitat es pot fer de mil maneres diferents. Amb la posició del connector, tres quarts del mateix: jo el vaig posar en el frontal perquè ho vaig veure més pràctic, però el podríeu posar on més us agradi*.
* NOTA: al lateral de la consola hi ha un DB15 que segurament mai no farem servir, pel que pot ser molt bona idea aïllar els seus punts de soldadura (tallar-ne les pistes, bàsicament), i soldar-hi allà els cables que venen dels connectors dels comandaments.
El primer que farem serà desmuntar la tota consola, ja que els cables van per sota de la placa mare, i en separarem els comandaments originals. Com veureu, els connectors marcats a la següent fotografia són els que ens interessen: en són dos, i disten en el número de pins.
El comandament número 1 porta cinc cables, i el número 2 en porta sis, ja que incorpora un micròfon d’origen (en una paranoia nipona que et permetia donar ordres en determinats jocs).
Dels comandaments (un cop fora de la consola, com dèiem) en tallarem els cables, a uns 10 cm del connector que va a la placa, així d’aquesta manera no haurem de soldar a la mateixa placa, i podrem a més reutilitzar tals connectors.
A aquests trossos de cable, corresponents als comandaments, els pelarem els fils i els soldarem al connector DB15. Apuntant-nos la posició de cada cable i especificant si és el comandament 1 o 2, evitant així embolics posteriors.
NOTA: aquests fils no són de coure pur, van trenats amb tela; per aquest motiu, haurem d’anar amb compte a l’hora de soldar, evitant abusar del contacte amb el soldador i donar-hi estrebades.
Paral·lelament, farem un forat a qualsevol part de la carcassa de la consola, a mida d’un DB15 (això si no utilitzem el que ja hi ha en el lateral de la consola).
Quan ja tinguem el DB15 soldat als cables originals, ja el podrem fixar a lloc i tornar a muntar la consola, doncs internament ja no tocarem res més.
Així, continuarem amb la modificació dels comandaments. En el meu cas, vaig creure oportú ficar dos connectors per no tenir sempre els dos comandaments connectats, pel que d’un DB15 vaig derivar a dos DB9.
NOTA: també es podrien haver muntat directament dos DB9 (un per cada comandament) a la consola i estalviar-nos aquesta “interface”, però un únic connector malmet menys l’estètica original de la consola.
En muntar dos DB9 vaig posar-hi dues femelles, així que a més a més de permetre’m connectar els comandaments independentment, em va permetre aprofitar dos cables de comandament de Megadrive que tenia per casa.
Però, de tota manera aquest és un tema que cadascú pot fer a la seva manera. El més important però, és que ja que tenim els comandaments tallats, aprofitem per posar-hi uns cables més llargs.
Per connectar el cable al comandament original de la Twin, només fa falta obrir-lo i tallar-ne els cables originals, abans dels pins metàl·lics que van soldats a la placa.
Ara només caldrà soldar els fils del nou cable als pins metàl·lics que ens quedin i ficar-hi un connector a l’altre extrem, del tipus que ens sembli més apropiat (segons el que haguem posat a la consola).
NOTA: s’han de tenir molt en compte les posicions dels cables, ja que amb tant de connector ens podem embolicar. Podeu agafar de referència el color dels cables d’origen, ja que tant a l’interior del comandament com al DB15 de la consola, han de coincidir. Una altra cosa important que podem fer és, aprofitant que tenim el comandament obert, netejar-li tant la carcassa com les ventoses i contactes.
I llestos! Una vegada muntats de nou, ja tindrem els comandaments llestos per gaudir d’aquest invent.
Ja sé que sembla que ens carreguem una mica l’essència original de la consola, però creieu-me que poder jugar còmodament amb ella la fa molt millor del que ja és per si mateixa.