Doncs sí nois, us he de reconèixer que la meva aventura amb el casc de realitat virtual per PS5 no ha començat de la millor manera. M’han estafat, o millor dit: m’he deixat estafar... Sempre s’ha dit que comprar barat és perillós, doncs això m’ha passat a mi. Afortunadament, ho he pogut salvar, però m’he l’he jugada molt fort...
Tant la consola com el casc són de segona mà i el casc em va sortir massa bé de preu...
El venedor era de les Illes Canàries i només venia en mà. Com que el preu era molt llaminer (nou val cap a 500 euros), me la vaig jugar i vaig contactar amb ell per si el volia enviar. Després de deixar clar que l'impost de duanes anava a càrrec meu (COMPTE! de Canàries a Catalunya hi ha duanes) va accedir a enviar-me el producte. Vaig tenir sort amb les duanes, ja que tant sols vaig haver de pagar 10 euros. No obstant això, amb el que no vaig tenir tanta sort va ser amb l'estat del producte...
Tot i que a la descripció de l’anunci posava que el casc estava "com nou", va resultar que ja era de tercera mà, comprat a un GAME, i que no era ni venedor, sinó d’un parent seu...
Quan em va arribar i el vaig netejar completament, ja vaig veure que les lupes estaven brutes d’una substància molt curiosa. Era una porqueria molt estranya, enganxifosa i que no marxava. Semblava com si la primera capa protectora de vernís hagués marxat parcialment degut a una neteja amb un producte massa fort o que les havien intentat polir (maldestrament) al estar un xic ratllades.
La veritat és que amb el casc posat, la imatge es veia molt borrosa i distorsionada. Si miraves just al centre es veia mig bé, però als laterals fatal. No disposo de fotos de com estaven (no vaig pensar a fer-les perquè no creia possible reparar aquest problema), però a simple vista ja es veia que al lateral de les mateixes estava com entelat.
Vaig buscar informació per Internet de com polir òptiques i lupes i vaig trobar força mètodes. Alguns d’aquests mètodes són manuals i amb una pols d’un mineral anomenat Ceri.
També vaig preguntar a un òptic de confiança si sabia d’algun remei casolà i com que no ho veia clar, i repeteixo, no creia poder reparar l’avaria, vaig tirar pel dret i fer servir un producte que conec molt bé. Es tracta de discs de poliment amb gra molt fi i pasta de poliment de vehicles.
A molts tutorials de com polir vidre, parlen del procés manual d’aplicar el poliment, però creieu-me, manualment no ens sortirà bé. Ho vaig provar i no és suficient per unes lupes. Si que podem arribar a abrillantar molt bé una superfície, però no unes lupes òptiques. La única manera de fer-ho amb garanties és amb una polidora elèctrica o d’aire comprimit.
Al taller disposo d’una polidora per fer el polit de les òptiques dels cotxes i vaig fer servir aquesta mateixa.
És una polidora orbital d’aire comprimit. No obstant això, més que el tipus en si, que crec que qualsevol polidora us pot funcionar (sempre i quan sigui petitona), el més important és seguir el mètode descrit a continuació i amb els productes que us descric.
El que primer haurem de fer és desmuntar la visera, la part frontal del casc i els sensors de seguiment ocular. Recordem que el procediment descrit és en un casc VR2 de PS5. Tot i que el mètode és comú a tots els visors VR, la manera de desmuntar-lo no. El que hem de fer és deixar la zona de les lupes el més despullada possible i tapar tota la resta de casc.
DESMUNTATGE DEL CASC
NOTA: Només desmuntar diadema frontal, goma i suport de goma i sensors de posició ocular. No fa falta desmuntar res més.
Enllaç del vídeo al DRIVE per si mai falla l’original.
Per polir les òptiques, a part de cinta de paper per tapar tot el que no sigui vidre, necessitarem disc de poliment (amb esponja) de gra 1000 i 2000, pasta de poliment com la que us he mostrat anteriorment i un disc d’esponja per aplicar la pasta de poliment. Òbviament, els discs han de ser compatibles amb la vostra polidora (diàmetre i fixació).
També seria bo tenir un drap net i suau (per exemple un troç de llençol de cotó; ideal per netejar ulleres).
El primer que farem és polir les lupes durant una bona estona amb el disc de 1000 i 2000. Recordeu que aquests discs han de ser d’esponja, ja que són molt més suaus. Farem passadetes circulars sobre la lupa i anirem descansant de tant en tant per evitar el sobre escalfament del vidre.
Un cop fet això, netejarem amb el drap humit i escamparem pasta de poliment amb els dits. Un cop ben escapmada, polirem amb la màquina i el disc d'esponja.
Aquest procés el podem repetir tantes vegades com sigui necessari (val més més que menys). També podem tornar a repetir tot el procés tantes vegades com vulguem, ja que amb el disc d’esmerilar de 1000 / 2000 tampoc farem malbé res. No obstant això, l’ordre sempre ha de ser el mateix: polir de manera circular (amb la polidora), netejar, aplicar pasta de poliment i polir amb el disc d’esponja.
I poca cosa més a comentar-vos; un bon mètode per reparar òptiques dels nostre visors RV.
NOTA: Aquest mètode no serveix per polir ulleres normals, ja que moltes porten aplicacions antireflectants a la part exterior i amb aquest polit les malmetrem segur. No obstant això, per vidres i lupes corrents sí pot funcionar.