GOMA DE TRACCIÓ TRENCADA
Abans de prosseguir, vull comentar-vos que aquesta reparació és conjunta i idèntica a la de la consola Famicom DISK.
Amb el temps, la goma que fa la funció de corretja entre el motor principal i el dispositiu d'arrossegament es deteriora i es podreix. Quan aquesta goma es trenca, el disc no gira, i per tant la
consola no llegeix cap joc.
La forma més fàcil de diagnosticar aquesta avaria és escoltant els seus sorolls: si no hi ha goma, no hi ha tracció i si no hi ha tracció, la disquetera ben bé no se sent. Sí que se sent girar el
motor principal, però en no haver-hi arrossegament de disc, el soroll és mínim.
El gran problema que ens trobarem a l'hora de reparar l'avaria serà trobar els recanvis adequats.
Actualment, les disqueteres de PC ja no fan servir aquestes gomes, i a més a més costen de trobar. Una solució simple i econòmica és substituir la corretja original per una de les anomenades
vulgarment com a gomes de pollastre.
Lògicament, d'aquestes gomes n’hi ha de moltes mides i gruixos, per la qual cosa hem d'agafar la mesura que més ens convingui.
La corretja original de la Twin Famicom és una corretja gruixuda i fina.
Evidentment, les gomes convencionals que nosaltres puguem trobar no ens duraran tant de temps, però són molt més fàcils de trobar i tampoc passa res si hem de canviar-la cada parell d’anys... El realment important és que no patinin i traccionin bé.
Goma original trencada:
Per reparar el problema tant a la Famicom Disk com a la Twin Famicom, hem de desmuntar-ne el conjunt fins a quedar-nos amb la disquetera a les mans.
NOTA: a partir d'aquí tots dos documents es basen en una Famicom Disk, però recordeu que les disqueteres són
idèntiques.
Primerament, li donarem la volta al conjunt i en traurem els seus cargols de fixaxió.
Només traient aquests cargols ja se'ns separaran les carcasses. Per separar la disquetera, hem de procedir de la mateixa manera amb els quatre cargols que la fixen a la carcassa inferior. A més, haurem de separar-ne el seu connector posterior.
Quan tinguem la disquetera a les mans, procedirem a donar-li la volta i en desmuntarem els cargols de fixació.
Seguidament, desmuntarem la plaqueta electrònica amb l’objectiu d’obtenir més espai de maniobra; per apartar-la, n'hi ha prou amb treure els quatre cargols que la fixen (no marcats a la foto).
Si dobleguem una mica el retenidor del cable lateral que es veu a la segona foto, aconseguirem que la plaqueta se'ns separi una mica més.
Ara sí; ja veurem, finalment, les politjes i les restes de la goma original, que en aquest cas es va podrir, quedant com un xiclet.
Quan us trobeu amb això, abans de muntar la nova corretja haureu de netejar a consciència les dues corrioles amb alcohol, ja que de ben segur estaran enganxoses, i això pot provocar que la nova
goma se'ns trenqui massa ràpid.
Per canviar la goma de manera correcta, haurem d'entendre com funciona la part inferior del disquet i saber com anava l'original.
Foto de com ha d'anar la corretja original
Si traiem els tres cargols del grup lector, per dir-ho d'alguna manera, podrem separar el conjunt i així, acuradament, ficar-hi la goma nova.
Aneu amb compte amb la corona dentada lateral, ja que està enganxada al cos. Haurem de blincar el conjunt amb molta traça per poder-ne treure el seu casquet sense trencar res.
NOTA: una vegada tinguem el conjunt muntat de nou, podem aprofitar per lubrificar amb una mica d’oli els dos casquets marcats a la foto.
Una vegada col·locat i collat de nou el grup central, ens sorgirà un problema... Si ho deixem així, la goma tendirà a pujar del motor i ens descarrilarà en el grup, fent frenar en sec tot el conjunt.
Perquè això no passi, hem de mantenir la goma pressionada cap a baix a la politja del motor principal.
Però després de diversos intents fallits, per fi he donat amb la solució.
Si us hi fixeu, a la foto anterior veureu que la nostra nova goma queda molt petita comparat amb la folgança de la politja. Doncs bé, la idea és col·locar una junta tòrica* a la part superior, i així evitar que pugi. Si no ens puja d'aquí, ja no ens descarrilarà de l'altra corriola.
* Una junta tòrica és una junta de goma de costats arrodonits que s'utilitza molt en lampisteria, aires condicionats, automoció...
Amb aquest arranjament i una bona prova, solucionarem un problema molest i inevitable, ja que la goma és un
material finit que tard o d'hora paga el preu de la fricció.
AJUSTAR EL CAPÇAL DEL DISC
Un altre problema bastant comú en aquestes disqueteres és que, ja sigui per desgast o per funcionament, se'ns desajusti el capçal lector i ens doni problemes de lectura.
Per graduar aquest capçal, no actuarem com en el cas d'una lent làser, doncs encara que sembli que la manera d'ajustar-lo és acostant-lo al disc, en aquest cas és diferent: l'ajustament és de
línia, no d'altura.
Per procedir a l'ajustament, hem d'actuar sobre el cargol que apareix en les següents fotos.
Movent aquest cargol en sentit horari o antihorari, desplaçarem el capçal cap endavant o cap enrere.
D'aquesta manera n’ajustarem la lectura, però ho haurem de fer molt a poc a poc i provant entre cada intent.
INTERFERÈNCIES D'ÀUDIO A LA PANTALLA EN TOCAR EL SEGON COMANDAMENT
Com suposo que ja sabreu, el segon comandament de la Twin Famicom porta un micròfon incorporat.
Encara que soni estrany en una consola d'aquesta època, la Twin Famicom portava un micro que permetia interactuar amb alguns jocs específics.
El potenciòmetre de volum d'aquest micròfon ve en un format làmines de carbó i contacte metàl·lic, i si falla el contacte per culpa de la brutícia, es produeix un molest so en pantalla a l’hora
de jugar.
Per reparar el problema, només hem de desmuntar el comandament número 2 i netejar-ne aquest potenciòmetre.
La neteja s’ha de fer en dos llocs: als contactes de carbó amb una mica d'alcohol, i seguidament al pont metàl·lic, que netejarem amb una escata perquè ens quedi ben brillant.
Una vegada net, podem doblegar una miqueta el pont perquè faci millor contacte i tornar a muntar-ho tot.