UN APARELL SORPRENENT
Encertada la frase que diu: «...Mai podràs dir que ho has vist tot...»
Acostumats a les consoles modernes i la seva qüestionable fragilitat, és increïble i apassionant el simple fet de desmuntar andròmines del passat i descobrir-ne la seva curiosa arquitectura
interna.
Doncs amb la Palson CX-336 m’ha passat això... La vaig obrir per restaurar-la i em va donar la sensació d’estar obrint un aparell d’una altra
galàxia.
La història es remunta a l’any 1972, quan una companyia estatunidenca anomenada ATARI va crear un joc electrònic revolucionari, el PONG.
Una videoconsola amb un únic joc intern, que consistia a fer rebotar un punt mitjançant unes barres a banda i banda de la pantalla.
Es podria considerar com el primer joc de tennis existent.
L’èxit del joc entre els seus contemporanis va ser brutal, cosa que va provocar ràpidament la sortida de multitud de còpies i clons, amb o sense llicència oficial.
Aquest èxit va ser en part el causant de la primera gran revolució dels videojocs, ja que el que havia inventat ATARI tenia un llarg futur pel davant i molts diners en joc. Era el pas intermedi entre les primeres micro computadores i les famoses consoles més modernes d’ATARI i Nintendo (2600, 6800, Famicom...), que marcarien les bases dels videojocs actuals.
L’empresa espanyola de petits electrodomèstics Palson, com tantes altres empreses elèctriques, es va llançar de ple al buit i va crear una sèrie de videoconsoles (per anomenar-les d’alguna manera) basades en el reeixit joc d’ATARI. Posteriorment van treure diferents evolucions millorades, que ja precisaven de programari extern propi.
Entre elles, la CX-336, creada l’any 1978 i ideada ja com una consola tal i com les coneixem avui dia, perquè la màquina incorporava port de cartutxos i els seus jocs van sortir en aquest format.
Hi ha poquíssims jocs i costen bastant de trobar, més que res perquè la consola no es va vendre gaire i la majoria ja deuen haver passat a millor vida, al fons d’algun abocador...
Recordem que en aquella època sortien un munt de sistemes de videojocs, i la majoria queien en l’oblit fins i tot abans d’assentar-se i de tenir un bon catàleg.
Jocs existents per a la CX-336:
Super Sport
Moto
Gran Premi
Wipeout
Batalla de Tancs
A continuació, ens centrarem en els detalls de la Palson CX-336, una consola petita i simple però alhora fascinant.
La seva estètica externa és com la de qualsevol aparell d’aquella època, ni maca ni lletja: polsadors, interruptors, el mini port de cartutxos i poca cosa més.
Té la peculiaritat de portar dos comandaments cablejats a ella, però a la següent foto només se’n veu un, ja que així és com me la vaig trobar:
El comandament es compon d’un simple polsador d’aquests universals i un joystick d'allò més rústic.
El panell d’opcions principal està situat a la pròpia carcassa superior, i entre altres coses et deixa triar el nivell de dificultat per als jugadors (professional o amateur).
La meva primera GRAN sorpresa, ve en separar les seves carcasses...
Un altaveu? Per què vol una consola de sobretaula un altaveu?
Doncs és molt simple, aquesta consola no treu so a través de la TV, només imatge de vídeo per RF, així que el so el sentim per la pròpia consola. Realment curiós.
Altaveu Pioneer, poca conya amb la gent de Palson.
La resta dels seus components interns delaten la seva edat i es nodreixen de peculiaritats.
Els polsadors són metàl·lics, de contacte directe entre metalls, res de micro polsadors.
La consola porta un transformador de 220 volts intern.
El seu cablejat, tant a la placa mare com en el port de cartutxos, mostren el grau d’evolució de les plaques electròniques en aquells temps.
I finalment, la GRAN SORPRESA! El comandament fa servir la mateixa tecnologia que els comandaments analògics d’avui dia...
Meva va ser la sorpresa quan vaig veure que el joystick direccional usava dos potenciòmetres variables i un sistema mecànic semblant al de comandaments com la N64 o la Dreamcast, entre d’altres.
Increïble! Em vaig quedar glaçat... Evidentment, la sensibilitat no és la mateixa que la dels comandaments moderns, però estem parlant de fa més de 30 anys...
Vídeo del mecanisme intern del joystick:
I fins aquí tot el que us puc explicar d’aquest curiós aparell, perquè de moment no disposo de cap joc per provar-lo. El que sí que us puc ensenyar és el seu aspecte una vegada restaurat: