Aquest document vol venir a ser una espècie de manual per tots aquells que voleu intentar reparar alguna consola. Les consoles, i l’electrònica en general, no és un camp senzill que es pugui dominar en quatre dies, no obstant això, tenir alguna pauta clara pot ser molt útil de cares a començar a remenar. Evidentment, amb aquest manual no aprendreu electrònica, però tindreu una noció de com buscar avaries i algun recurs per intentar reparar-les. El que no hem de tenir MAI és por.
Per desmuntar una consola i mirar-nos-la, no farem malbé res i, en cas d’estar ja avariada, no ho empitjorem. Dit això, també és cert que el que SÍ hem de tenir és seny. Tots coneixem els nostres límits en les manualitats i, encara que amb el temps veurem que aniran augmentant, hem de ser molt prudents. Com més moderna sigui la consola, més petits els components i, com a conseqüència, més delicada l’electrònica.
Hem remodelat completament la secció per aconseguir un manual més amè i pràctic. Per tal d’aconseguir-ho, hem separat aquest manual en tres grans blocs: Material bàsic necessari, nocions bàsiques de polímetre (tester) i soldadura d’estany.
Per començar, dir-vos que tampoc necessitem un gran arsenal d’eines. Per la majoria de consoles passarem amb les mateixes eines que per realitzar multitud de reparacions domèstiques.
LLISTA D’EINES NECESSÀRIES
-Joc tornavisos de precisió. Un joc de tornavisos, amb diferents puntes, per cargols molt petits.
-Tornavís d’estrella i de punta plana de mida mitjana.
-Pinces o alicates petites. Molt útils per manipular connectors.
-Llima d’ungles (millor no metàl·lica). Necessària per netejar ports de cartuix, contactes de relès, etc
-Polímetre universal. Eina indispensable per llegir voltatges, consums, continuïtats i altres dades importants a l’hora de diagnosticar una avaria.
-Soldador d’estany de llapis, (JCV), d’uns 40Watts.
-Estany amb flux intern, pot de flux auxiliar i malla desoldadora.
MATERIAL OPCIONAL
-Joc de tornavisos de TORX (per consoles de Microsoft i altres), en format Nintendo (cartutxos de SNES, N64...) i d’estrella de tres puntes, també per consoles de Nintendo.
Tornavís format TORX
Tornavís format contra TORX
Estrella tres puntas (WII)
Super Nintendo - SEGA (consola i cartutx)
-Pistola de calor.
-Compressor d’aire (molt útil per neteja en general).
-Pinzell de pues de plàstic (per netejar plaques electròniques).
-Neteja circuits i vernís en esprai.
No es que hi hagi un maletí d’eines específic per reparar consoles (o electrònica en general), ni un mètode infalible, però amb el que hem dit fins ara ja n’hauríem de fer prou per poder desmuntar un 90% de les consoles i observar-les. Òbviament, sempre ens faltarà alguna cosa que no tenim, però sempre ens quedarà el nostre estimat Google per il·lustrar-nos i poder-ho buscar.
Comencem deixant clares quatre pautes bàsiques:
Les consoles, per norma general, son plaques electròniques dins unes carcasses de plàstic. Sempre que desmuntem una consola hem de començar per localitzar els cargols que uneixen les seves carcasses. Normalment, aquests cargols estan a la part inferior de la consola i, ocasionalment, van tapats per peus de goma*. Un cop localitzem aquests cargols i els traiem, podrem separar les carcasses i observar el seu interior.
*NOTA: També ens trobarem amb consoles (tipus X-BOX 360) en les que no veiem els cargols que fixen les seves carcasses. De ser-hi també hi son, el que passa és que primer haurem de treure alguna tapeta de plàstic. En aquests casos, un mètode molt fiable, és buscar un vídeo tutorial (Youtube) de desmuntatge.
Un altre bon recurs de principiant és anar fent fotografies a mida que anem desmuntant, d’aquesta manera, si ens emboliquem, sempre podrem consultar-les. De ben segur que, al desmuntar qualsevol consola, el primer que trobarem son les planxes de refrigeració. Aquestes no són més que làmines metàl·liques que serveixen per aïllar la placa electrònica de possibles interferències i, al mateix temps, dissipen parcialment el calor. En consoles més modernes, veurem que porten ventiladors per millorar aquesta dissipació de calor. En tots els casos, l’odre de desmuntatge és el mateix: anar traient cargols i connectors* fins que ens quedem amb la placa mare a les mans.
*De la mateixa manera que amb consoles més modernes trobarem electrònica més reduïda, també ens passarà amb els connectors. El que abans era un connector de plàstic amb cables, ara serà una delicada pista plana... No obstant el canvi, si ens hi fixem bé, sempre trobarem una manera d’alliberar-los sense malmetre’ls, ja sigui obrint els seus retenidors com estirant-los amb molt de compte.
No ens enganyem, el primer cop de desmuntar una màquina estarem acollonits, però veurem que la por va desapareixent a mesura que augmenti la nostra experiència. No hem de tenir por, però SÍ respecte.
Referent al desmuntatge de consoles, comentar-vos que en aquesta mateixa web tenim un apartat on trobareu el pas a pas per desmuntar moltes de les consoles més corrents. Sinó, com he comentat abans, Youtube pot ser una eina més que bona.
A continuació, us convidem a seguir aprenent amb un parell de reportatges molt útils:
També podeu consultar els interessants documents que figuren a la secció: Reportatges tècnics.
Una altre dada molt important alhora d’intentar reparar consoles és entendre els diferents components electrònics que hi ha en una placa mare, així com la seva nomenclatura (noms o signes abreviats que figuren en la placa mare).
NOMENCLATURA ELECTRÒNICA