Aquí trobareu consells pràctics enfocats a la restauració de consoles, accessoris i jocs. Tots sabem sobradament en quin estat poden arribar alguns productes de segona mà, i més si fa temps que no s’utilitzen.
Un dels pitjors mals d’una consola, estèticament parlant, són les ratllades. Si són profundes no es poden dissimular de cap manera pel que, des de Briconsola, us aconsellem que si la voleu per a col·lecció no us la quedeu. Tard o d’hora caureu en la necessitat de comprar-ne una altra i, lògicament, la primera despesa haurà estat absurda.
A continuació us indicarem algunes pautes bàsiques a l’hora de desmuntar les consoles, tasca essencial si volem portar a terme una restauració completa.
Recordeu que en aquesta mateixa pàgina web tenim una secció de desmuntatge pas a pas.
Partint de la base que les consoles són un conjunt de peces unides entre si mitjançant cargols, grapes i connectors, hem de saber que aquests cargols i connectors han anat evolucionat al llarg del temps, mantenint la seva funció però tornant-se cada cop més petits i delicats.
Per desmuntar una consola només ens calen tres coses: observació, concentració i decisió.
- Observació, per tenir una visió general de tot l’embull i, posteriorment, saber-ho muntar de nou.
- Concentració, per fer les coses amb cura.
- Decisió, per vèncer la por; les consoles són un objecte i no es queixen si els estirem un connector o els trenquem alguna grapa, pel que amb una mica de tacte tot esdevé possible.
Creieu-me que per desmuntar consoles no cal ser electrònic, simplement ser estricte en allò que s’està fent.
Passes a seguir en la restauració d’una consola
1- El primer que farem en una consola vella o bruta serà desmuntar-la completament, peça a peça.
Si és la primera vegada que n’obriu una, procediu sense por, separant-ne les carcasses i fixant-vos molt bé en la seva composició interna. Efectuat un primer reconeixement visual i amb molta tranquil·litat, podeu procedir (amb cura) a desmuntar els blocs interiors i anar-ne traient els components.
Apuntar-se l’ordre de desmuntatge, fer alguna fotografia amb el mòbil (d’allò més popular avui dia) o guardar els cargols per grups ens pot venir bé les primeres vegades.
Coses a tenir en compte:
1.2- A la Master System II, aneu amb compte en treure la tapa rotativa del cartutx, doncs costa bastant i es podria trencar; si no ho veieu clar, deixeu-la posada.
1.3- A la Playstation 2, aneu també amb compte amb els connectors-cinta, doncs són bastant delicats. Si els manipuleu amb suavitat no els passarà res, però haureu de vigilar les estrebades i, sobretot, no foradar-los quan els torneu a muntar (amb els propis cargols de fixació)
A les V4, V5, V6, V7 i V8 haurem de ser cauts en separar les carcasses i tornar-les a unir, ja que el seu connector de «POWER» / «EJECT» és llarg i delicat.
1.4- Amb la Mega Drive (primer model), aneu amb compte separant les carcasses, perquè el LED de «POWER» va enganxat a la part superior, per tant no les estireu bruscament en aquell moment.
1.5- A la Super Nintendo, aneu amb compte traient els diversos plàstics de la carcassa superior, quan la desmunteu completament.
Ho farem seguint aquest ordre:
- Primer separeu-ne les carcasses.
- Després agafeu-ne la carcassa superior i gireu-la, de manera que la part inferior quedi cap a vosaltres; en ella veureu els punts de suport del plàstic superior (el que té l’emblema de Nintendo).
- Pressionareu aquests plàstics de manera uniforme i, per la part de sobre, veureu com el marc es va separant, fins que ja es podrà estirar (amb compte) del tot, operant sempre amb les mans, MAI amb tornavisos o eines metàl·liques.
2- Quan tinguem la consola totalment desmuntada, passarem a la neteja general.
El millor que podem fer amb els plàstics és fregar-los amb aigua calenta, sabó neutre i una esponja (MAI un fregall). Rentem i assequem bé.
3- Per a les plaques electròniques, fonts, ventiladors, ports,... usarem un pinzell, així com amb els ferros i xapes dissipadores, on a més a més també farem servir aire a pressió, per desfer-nos de la pols.
3.1- A les consoles de cartutx, netejarem el sòcol del mateix amb una mica de paper de vidre (fi) doblegat, i després n’hi passarem un pinzell i l’aire a pressió.
3.2- A les preses de massa de les plaques mare, és més que aconsellable passar-hi una llima perquè quedin brillants.
3.3- Quan tinguem la placa mare neta, també seria bo aplicar-hi una mica d’alcohol isopropílic o un esprai netejador de circuits. Una bona neteja i tractat són bàsics per evitar l’òxid.
3.4- A les consoles que tinguin control de volum per a auriculars, en netejarem el potenciòmetre amb un bastonet de cotó i alcohol.
3.5- A les consoles amb CD/DVD, els netejarem la lent AMB MOLT DE COMPTE, també amb el bastonet de cotó i una mica d’alcohol. Després netejarem també les guies del lector, així com el carro, i n’aplicarem algun tipus de lubricant líquid.
4- Quan ho tinguem tot ben net, procedirem a repassar els punts de soldadura (detallat a la secció reparació).
5- Finalitzada la restauració interior, tornarem a muntar la consola i ens fixarem en els detalls.
6- Amb un bastonet de cotó moll d’alcohol, netejarem a consciència totes les ranures de ventilació, així com les altres ranures i formes estranyes de la consola, aspecte importantíssim perquè la consola ens llueixi com si fos nova.
Per finalitzar, us recomano passar-hi una mica d’abrillantador de mobles (tipus Pronto) amb un drap suau. A més de donar-hi brillantor, ens ajudarà a dissimular les ratllades més petites de les carcasses.
A continuació teniu uns consells més detallats sobre com procedir en diverses restauracions més específiques.