Heus aquí el meu últim projecte ARCADE. Una recreativa SEGA RALLY per jugar a peu dret.
La veritat, i us seré del tot sincer, és que aquesta màquina s’ha convertit en un dels projectes més estimats de tots els que he fet. Els motius? dos de molt clars: el repte que ha suposat la seva creació i l’amor incondicional vers aquest joc....
Ja fa una bona colla d’anys, quan cursava primer o segon curs de formació professional, vam anar d’excursió al saló de l’automòbil de Barcelona. Allà s’hi presentaven moltes novetats del sector, a més dels últims models de vehicle de les principals marques (crec, fins i tot, que m’estic referint a la primera edició del saló a Barcelona...). Doncs bé, tan sols us digui que la cosa que més em va impressionar d’aquella visita, va ser una curiosa màquina recreativa de SEGA anomenada SEGA RALLY.
Vaig al·lucinar amb la qualitat d’aquella recreativa! (Penseu que el més potent que coneixia, en terreny ARCADE, era el Virtua Formula...) Des d’aquell dia, aquest joc ha format part del meu ADN... L’he jugat amb multitud de versions (Saturn, PC, emulador, PS2...) i dins el meu cor sempre quedava l’esperança d’aconseguir-lo en versió original.
Tinc un garatge farcit de màquines que he anat restaurant amb molta il·lusió i esforç. Cada una d’elles és una peça especial, lligada a algun record o sentiment del meu passat. Ja no hi cap ni una agulla i amb cada nova adquisició havia de fer un autèntic “TETRIS” per poder col·locar-ho tot. Amb l’adopció de l’Xtreme Rally ja no veia lloc físic per res més, però el meu fill, l’Uriel, em va dir: “...papa, allà, entre aquelles dues encara n’hi cap una altre...”
Primer m’ho vaig agafar en broma, però amb els dies vaig començar a somiar en un projecte que culminés la meva col·lecció ARCADE i, òbviament, si algun joc havia de ser ja us imagineu quin seria...
La idea d’afegir un SEGA RALLY doble al garatge era una fantasia impossible, per tant em vaig limitar a somiar mirant, això sí, de tant en tant el Wallapop...
Va ser així com vaig topar amb un noi que venia un conjunt de SEGA RALLY (dues màquines) en molt mal estat estètic per un preu molt correcte. Vaig contactar amb ell i vaig negociar encara una miqueta més el preu a canvi de deixar-li els mobles. Jo, el que realment volia era tota l’electrònica dels dos mobles, un conjunt volant i els monitors. Vam arribar a un acord i vaig fer, molt a gust, cinc cents quilòmetres per anar a buscar un munt de xatarra...
Conduïa, de tornada de Saragossa, més feliç que un nen amb sabates noves, no obstant això, la veritat és que tenia un munt de peces que ni tant sols sabia si funcionaven... Cert és que m'hi vaig llençar amb certes garanties ja que, en teoria, es va desmuntar funcionant, però tractant-se de material ARCADE, i en aquell estat, em podria trobar amb qualsevol sorpresa... De totes maneres, també jugava al meu favor el fet de comptar amb dos conjunts complerts, ja que molt seria no poder treure'n profit.
Un cop a casa, i tot net, vaig buscar informació tècnica* de la màquina i vaig començar el trenca closques.
* Manual d’instruccions de dos models de màquina molt útils, sobretot per l’apartat d’esquemes elèctrics.
PRIMER PROBLEMA!
Cap dels dos monitors funcionava i no podia provar els jocs ni la resta d’electrònica...
El SEGA RALLY porta dos monitors TOSHIBA de 29 polzades amb xassís (electrònica) NANAO 05A00675C1 (MS29).
Un dels monitors no feia res i l’altre mostrava una pantalla blanca amb ratlles horitzontals. Al no tenir vídeo, vaig pensar en connectar un altaveu i comprovar, al menys, si arrancava el joc, però tampoc em va funcionar per manca del potenciòmetre de volum...
La meva experiència amb monitors no és massa bona i la veritat és que sempre els he porquejat sense saber massa bé què feia. Aquesta vegada, però, vaig haver de posar-me les piles i aprendre de multitud d’informació recopilada per Internet. Vaig trobar un document molt interessant referent a aquest model de monitor i vaig poder fer proves de voltatge i components.
Buscant informació vaig trobar varis documents que feien referència a una reparació molt comuna a aquests monitors (i, de fet, a tots) que és realitzar un “RECAP” al seu xassís.
Fer un RECAP no és res més que canviar tots els condensadors de la placa electrònica. De fet, els condensadors són les peces electròniques que més desgast pateixen amb el pas dels anys i, pel que es veu, davant d’alguna avaria d’imatge a qualsevol monitor, el primer és canviar tots els condensadors.
Amb aquesta operació, vaig reviure un dels monitors.
Amb això ja vaig poder comprovar que els dos conjunts d’electrònica funcionaven al 100% i, de pas, dormir una miqueta més tranquil...
A continuació us deixo una llista de tots els condensadors que porta aquest xassís per si us pot ajudar:
Un cop salvat el monitor, ja vaig poder provar tot el material, separar-lo i localitzar els cables necessaris per operar la màquina. Us recordo que no tenia el moble físic i, per tant, no sabia com anaven connectats els cables al caixó del moneder, ubicació dels comandaments principals de la placa (service, opcions, potenciòmetre de vólum...).
Altre cop, gràcies als esquemes dels mobles originals que us he adjuntat abans, i al fet de poder comprovar visualment les accions al monitor, vaig poder configurar la placa i cablejar el necessari per comandar las opcions amb comoditat.
Afortunadament, la placa intermitja, la que hi ha el transformador general, els amplificadors i la placa de la direcció estava complerta amb tot el cablejat i la gent de SEGA, que de construir recreatives en sap un niu, m’ho van posar força fàcil ja que hi havia connectors per quasi tot.
Com podeu veure a les fotografies anteriors, tot i funcionar, mostrava un aspecte deplorable, pel que una bona neteja va ser més que necessària.
Ara ve quan us poseu les mans al cap, però tota la electrònica, fins i tot els xassís dels monitors (prèviament descarregats d’electricitat residual), vaig netejar-la amb el mètode del KH7 i aigua. Una bona dosis de KH7, deixar actuar el producte un minutet, esbandir amb aigua abundant, bufar amb un compressor i extreure la humitat deixant-ho tot exposat al Sol (un parell d'horetes). TOT va quedar com una patena i, un cop net, ja vaig poder arraconar-ho i dedicar-me a la resta.
Tot seguit, abans de dedicar-nos al moble, us parlaré del bloc volant i els pedals.
SEGON PROBLEMA!
Com podeu veure a la fotografia, el seu estat era també llastimós, no obstabnt això, estava complert.
Per sort, ja em coneixia aquest tipus de bloc volant gràcies a un simulador en base a una PS3 que em vaig construir anys enrere. És un bloc volant molt ben construït i robust que incorpora un motor gran per la vibració i els cops de volant, un parell de corretges, un electroimant, un parell de tweeters (altaveus) i dos potenciòmetres.
El problema va venir al voler desmuntar el volant i veure que estava soldat a la canya...
Algun il·luminat el va soldar en comptes de posar-hi un cargol nou. A part d’això, que realment és un problema, perquè sense treure el volant no es pot desmuntar el bloc, el propi volant també estava molt malmès. El que vaig haver de fer, va ser tallar el cap del cargol amb una radial, foradar l’eix de la canya i tornar a fer rosca nova. En el procés, el volant em va quedar força tocat...
Un cop tret el volant i el plàstic embellidor principal (el quadre d’instruments), vaig poder netejar i engrassar el conjunt. També és molt important tirar grassa de corretges (especial de niló) a les pròpies corretges per millorar-ne la salut i evitar sorolls.
Amb el bloc volant és on m’he trobat un parell de curiositats que us passo a comentar tot seguit:
CENTRAT DE VOLANT
Quasi totes les màquines ARCADE de conducció, al engegar-les, fan un centrat de volant per reconèixer el seu punt mig. Aquesta, no sé ben bé perquè, trigava molt a fer-lo (això ho explico al vídeo adjunt). El bloc volant del SEGA RALLY, porta un motor gros encarregat de fer la força cap a un costat i l’altre (per el forcefeedback, per entendre’ns). A més a més, porta un electroimant (de 24V) que serveix per “enganxar” ambdues corretges i que el moviment del motor gros es transmeti al volant.
Al no acabar bé el procés de centrat, la placa de la direcció marcava un error (no recordo quin) i, òbviament, no funcionava bé. Vaig canviar els condensadors de la placa de direcció i la cosa va millorar una mica, centrava bé, però molt lentament.
Fent comprovacions, vaig veure que si ajudava el volant el centrat s'acabava abans.
La solució que us plantejo és connectar, a través d’un temporitzador simple, l’electroimant a 3V durant uns deu segons, al engegar la màquina. D’aquesta manera farà el centrar bé i ràpid i passats els 10 segons rebrà senyal de la placa original de la direcció. Per fer això, necessitem una senyal de 3VDC (prominent d’una font de PC que aprofitarem per a altres tasques com ara llums i ventiladors auxiliars), dos relés de 12V commutats (87 i 87A) i un temporitzador simple (per exemple: CEBEK).
Tot seguit us deixo l’esquema de connexió:
Referent al volant, comentar-vos que per no invertir més diners dels que ja portava invertits, vaig aprofitar el mateix. Com que la seva part davantera estava molt malmesa (ratllades i cops), vaig girar-lo. Per fer-ho, vaig haver de menjar-me força material del propi volant per poder collar la tapeta embellidora.
Aquí podeu veure com va quedar el volant després de treure el cargol de la tija amb disc radial:
I aquí us mostro, mitjançant fotografies, el que vaig fer per poder aprofitar-lo.
CANVI DE MARXES
El canvi de marxes del SEGA RALLY també és una mica peculiar. Son cinc fils, cosa que faria pensar en un comú i quatre ordres, per mitjà de quatre micro polsadors normals, però no és ben bé així. Aquí, la gent de SEGA es va complicar la vida i va crear un canvi de marxes especial en el que, per commutar una marxa han d’estar dos micro interruptors ordenant.
Una cosa curiosa que només s’entén per la construcció del canvi. Un canvi de marxes original de SEGA RALLY o DAYTONA USA, pot valer uns 60-80 Euros, mentre que un de normal amb quatre micro polsadors, pot valer uns 20-30.
A continuació us deixo un llistat de quins cables han de commutar (colors reals) per a cada marxa del SEGA RALLY i, tot seguit, un esquema de connexió per poder commutar-ho amb un canvi de marxes de quatre micro polsadors (un micro per a cada posició de palanca).
PRIMERA MARXA: Gris/Vermell + Gris/Groc.
SEGONA MARXA: Gris/Blau + Gris/Groc.
TERCERA MARXA: Gris/Vermell.
QUARTA MARXA: Gris/Blau.
BLANC/NEGRE - COMÚ
Per la construcció de l’esquema següent, necessitem 5 relés de 12V commutats (87 i 87A) i quatre diodes. A més, necessitem alimentació de 12V.
ESQUEMA
Fotos adaptació palanca de marxes:
VÍDEO EXPLICATIU
TERCER PROBLEMA!
Els pedals de gas i fre...
A part d'estar força malament (com la resta de peces), eren totalment incompatibles amb el meu projecte d'ARCADE de conducció per jugar a peu dret.
Com podeu veure a la fotografia anterior, la seva construcció física és totalment antagònica a jugar dret. Estan dissenyats per ser premuts enrrera. Jo el que necessitava era que poder trepitjar-los verticalment... Després de donar-hi moltes voltes vaig idear una manera de poder facilitar la seva utilització. Per fer-ho vaig haver de tallar el suport i allargar-lo cap endavant perquè així treballessin més ajaguts.
A part d’avançar el suport per aconseguir que els pedals baixessin més, també vaig haver de fer forats nous per collar les bieletes que fan funcionar els potenciòmetres...
Un cop superat aquest obstacle (que no va ser gens fàcil), venia la menjada d’olla final, la adaptació de tot el material a un moble ARCADE. La idea era un moble ARCADE força estàndard perquè no ocupés massa espai i per poder jugar-hi còmodament. Sabia que qualsevol moble em representaria un repte majúscul i més després d’intentar buscar ja un moble de conducció vertical i no trobar-ne cap de bé de preu...
Abans, però de presentar-vos l’últim problema, farem un petit parèntesis i us parlaré de la marquesina. El moble escollit em permetia algun detall estètic i vaig idear això:
Un parell de llums de llarg alcanç reals HELLA (restes d’estoc), dos metacrilats (pel logotip) i una miqueta de xapa metàl·lica per intentar emular (de manera no massa destra) la impressionant marquesina del seu germà garan (SEGA RALLY 2). La veritat és que no queda malament del tot i dona un aspecte més racing al conjunt.
Ara sí, a continuació us presento el moble escollit per dur a terme la modificació:
QUART I ÚLTIM PROBLEMA!
Transformar un moble de motos en un moble SEGA RALLY....
El moble escollit va ser un moble de motos d’una recreativa anomenada Superbike 2000. Possiblement no era el millor moble que podia trobar, però sí que era el més barat que vaig aconseguir. La feina d’adaptació va ser brutal i la veritat és que podria escriure un llibre del pas a pas del projecte. Com que no disposo de tant temps, i vosaltres menys encara, us deixo una galeria de fotos, del pas a pas, que podeu gaudir a pantalla complerta.
Moltes gràcies per la vostra atenció!
EL PROCÉS EN FOTOS